eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Csak a választások előtt volt fontos a 300 forint feletti benzinár letörése

Történelmi csúcsot dönt Magyarországon az üzemanyag ára, a mostani emeléssel a gázolaj átlagára 318 forint lesz, és a benziné is meghaladja a 300 forintot. Gyurcsány Ferenc 2005 őszén még meg akarta kímélni az embereket az ehhez hasonló ársokkoktól. A nyári szezonban további áremelések várhatók.

Az amerikai elnök közelgő közel-keleti útja során Szaúd-Arábiában világossá akarja tenni, hogy az Egyesült Államok aggódik a magas olajár miatt.

Bush hétfőn jelezte: a fogyasztók tehermentesítésére törekednek, ezért nyáron átmenetileg eltörlik a benzin gallonját sújtó 18,4 centes szövetségi fogyasztási adót.

Magyarország esetében éppen ellentétes folyamatok várhatóak: elemzők szerint a nyári, nagyobb autóforgalmat generáló szezonban tovább emelkednek majd az üzemanyagok árai.

Korábban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök még próbálkozott "árcsökkentéssel". 2005. szeptember 11-én, hét hónappal az országgyűlési választások első fordulója előtt azt kérte a MOL-tól, hogy tanúsítson mértékletességet, próbálja meg csillapítani a világpiaci árak érvényesülését, akát a nyeresége rovására is.

Gyurcsány Ferenc szintén 2005 szeptemberében jelentette be: a kidolgozott forgatókönyvek közül azt választják, amely szerint a 2006. január 1-re bejelentett öt százalékos áfacsökkentést egyes termékeknél, például a benzinnél és a gázolajnál előrehozzák. A 300 forint körüli benzinár ennek eredményeként 10-12 forinttal csökkent.

Daróczi Dávid kormányszóvivő mostani megkeresésünkre telefonon közölt: a kormány jelenleg nem foglalkozik azzal, hogy 300 forint felett van az üzemanyag ára.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×