eur:
387.41
usd:
357.73
bux:
68263.44
2024. május 23. csütörtök Dezső

Egyre betegebbé tehet a munka

Folyamatosan bővül a munkához köthető megbetegedések köre; Magyarországon főleg a zaj okozta problémák, a légzőszervi és a bőrbetegségek a leggyakoribbak - mondta az InfoRádiónak az Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézet főigazgatója. Nagy Imre hozzátette: magyar sajátosság, hogy sok betegséggel nem fordulnak orvoshoz, illetve az orvosok nem keresik a problémák okait.

Míg az emberi történelem kezdetén az állattartással, majd a mezőgazdasággal kapcsolatos mechanikai veszélyekkel, balesetekkel, vagy az időjárási viszonyok okozta kockázatokkal kellett számolni, addig ma a növényvédőszerek, a gépek vagy akár a hosszú munkaidő képes betegségeket előidézni - mondta az InfoRádiónak az Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézet főigazgatója.

Magyarországon a legtöbb munkához kapcsolódó megbetegedés a munkahelyi zaj miatt alakul ki, de gyakoriak a légzőszervi és a fertőző-, valamint bőrbetegségek is; az Európai Unióban a mozgásszervi és az allergiás megbetegedések állnak a lista élén - közölte Nagy Imre.

A szakértő hozzátette: itthon is nő a mozgásszervi vagy allergiás problémákkal küzdők száma, e betegségek kialakulásának okait azonban nem keresik az orvosok, így nem is derül ki, ha esetleg a munkavégzés közben alakultak ki.

Arra kellene törekedni, hogy minél szélesebb körben vizsgálják ezeket a problémákat, a munkáltatóknak pedig meg kellene tenniük a szükséges lépéseket, hogy dolgozóiknál a munkával kapcsolatos betegségek ne alakuljanak ki - fűzte hozzá Nagy Imre.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
Kormányinfó: elmarasztalja az Európai Bíróság Magyarországot az EP-választások előtt

Kormányinfó: elmarasztalja az Európai Bíróság Magyarországot az EP-választások előtt

A kormány áttekintette a háborús helyzetet, amely szerintük Ukrajna számára kedvezőtlenül alakul, a sorozás pedig a kárpátaljai kisebbségre is kiterjedhet. Az Európai Unió Bíróságnál több magyar eljárás is zajlik, ezek közül a menekültügyi rendszer miatt hozott korábbi ítélet végrehajtása kapcsán újabb elmarasztaló döntésre számítanak, a kabinat arra számít, hogy napi pénzbírság kiszabásáról dönt majd a testület – ismertette Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. A kormány legújabb döntéseit ismertető eseményt élőben közvetítjük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×