INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Horváth Ágnes a szőnyeg szélén

Infostart / InfoRádió
A koalíciós pártok együtt és külön-külön is tárgyalnak az egészségügyi miniszter várható menesztésének következményeiről, a miniszterelnök pedig magához kérette Horváth Ágnest.

Gyurcsány Ferenc kormányfő hétfő reggelre dolgozószobájába kérette Horváth Ágnes egészségügyi minisztert, akivel várhatóan közli menesztését.

A koalícióval nem lehet zsarolni

A miniszterelnök szombaton, az MSZP pártértekezletén jelentette be, hogy új tárcavezetőt kíván az egészségügyi reform élére. Gyurcsány Ferenc azt üzente a szabad demokratáknak, hogy a koalícióval nem lehet zsarolni.

A kormányfő azt mondta: az egészségügyi reformpolitika mögött elfogyott a támogatás, új megoldásokra és nyugalomra van szükség, amelyeket egy új miniszter hitelesíthet, ezért azt javasolta, hogy a koalíciós partnerrel közösen jelöljenek másik tárcavezetőt Horváth Ágnes helyére.

Közölte: erről tájékoztatta Kóka János pártelnököt és Horváth Ágnes egészségügyi tárcavezetőt is. Mint fogalmazott, "a háta közepére nem hiányzik" egy személyi konfliktus az SZDSZ-szel, ezért azt kéri a koalíciós partnertől, hogy megértéssel fogadják ezt a döntést.

A miniszterelnök emellett kritizálta az SZDSZ-t és azt mondta, a koalíciós megállapodás nem szentírás, két év elmúltával újra kell gondolni.

Elfogadhatatlan a döntés

Az SZDSZ válaszában elfogadhatatlannak tartotta a kormányfő döntését, a pártnak teljes a bizalma Horváth Ágnes iránt, és hétfőre összevont frakció- és ügyvivői ülést hívtak össze a helyzet értékelésére.

Közben az SZDSZ országos tanácsának elnöke a Kossuth Rádiónak azt mondta: Horváth Ágnes ugyanolyan szimbolikus alakja a reformnak, mint Gyurcsány Ferenc. Gulyás József közölte: pártja egyelőre nem gondolkodik azon, hogy kilép a koalícióból, bár előállhat olyan helyzet, amely ezt a lépést kívánja meg az SZDSZ-től.

SZDSZ: Ez nem egyeztetés

A távirati iroda megtudta: Gyurcsány Ferenc szombaton reggel felhívta Kóka Jánost és Horváth Ágnest, hogy közölje velük, milyen bejelentést készül tenni az MSZP országos pártértekezletén, a szabad demokraták közleményében használt megfogalmazást azonban az indokolja, hogy ezt a gesztust az SZDSZ önmagában nem minősíti "egyeztetésnek", ugyanakkor viszont egyoldalúnak tekinti.

Az MTI információi szerint az SZDSZ vezető politikusaival a kormányfő már szerdán közölte a szándékát, de akkor arról nem beszéltek, hogy az egészségügyi miniszter távozását szombaton már be is jelenti a miniszterelnök.

A címlapról ajánljuk