INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Kóka János is elkíséri Horváth Ágnest?

InfoRádió / MTI
Több fórumon is szó lesz hétfőn a koalícióban kialakult helyzetről, a két párt külön-külön is egyeztet, a miniszterelnök pedig az egészségügyi miniszterrel tárgyal.

Gyurcsány Ferenc kora reggel találkozik Horváth Ágnessel, akit egyes források szerint Kóka János, az SZDSZ elnöke is elkísér.

Az MTI úgy tudja, hogy ezután még reggel frakcióülést tart az SZDSZ. Az MSZP képviselőcsoportja is megvitatja a kialakult helyzetet és sajtóhírek szerint dönthetnek arról is, mi legyen a pénztártörvénnyel. Este SZDSZ ügyvivői testülete és frakciója együttes ülést tart.

Gyurcsány Ferenc szombaton az MSZP országos pártértekezletén azt mondta: az egészségügyi reformpolitika mögött elfogyott a támogatás, új megoldásokra és nyugalomra van szükség, amelyeket egy új miniszter hitelesíthet, ezért azt javasolta, hogy a koalíciós partnerrel közösen jelöljenek másik tárcavezetőt Horváth Ágnes helyére.

Közölte: erről tájékoztatta Kóka János pártelnököt és Horváth Ágnes egészségügyi tárcavezetőt is. Mint fogalmazott, "a háta közepére nem hiányzik" egy személyi konfliktus az SZDSZ-szel, ezért azt kéri a koalíciós partnertől, hogy megértéssel fogadják ezt a döntést.

A miniszterelnök emellett kritizálta az SZDSZ-t és azt mondta, a koalíciós megállapodás nem szentírás, két év elmúltával újra kell gondolni.

Az SZDSZ Horváth Ágnes közleményében úgy reagált: a miniszterelnök "egyoldalúan, egyeztetés nélkül" jelentette be, hogy nem kíván az egészségügyi miniszterrel együtt dolgozni, ami a párt számára nem fogadható el.

A távirati iroda megtudta: Gyurcsány Ferenc szombaton reggel felhívta Kóka Jánost és Horváth Ágnest, hogy közölje velük, milyen bejelentést készül tenni az MSZP országos pártértekezletén, a szabad demokraták közleményében használt megfogalmazást azonban az indokolja, hogy ezt a gesztust az SZDSZ önmagában nem minősíti "egyeztetésnek", ugyanakkor viszont egyoldalúnak tekinti.

Az MTI információi szerint az SZDSZ vezető politikusaival a kormányfő már szerdán közölte a szándékát, de akkor arról nem beszéltek, hogy az egészségügyi miniszter távozását szombaton már be is jelenti a miniszterelnök.

Gulyás József, az SZDSZ országos tanácsának elnöke vasárnap a Kossuth Rádiónak úgy nyilatkozott: a párt nem gondolkozik a koalícióból való kilépésen, de előállítható olyan helyzet is. Hozzátette: nem ilyen helyzetekre, hanem érdemi egyeztetésre van szükség a jövőt illetően.

A címlapról ajánljuk