eur:
389.65
usd:
363.71
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"A céljaink mindig fontosabbak voltak számunkra, mint a hatalom"

Szájer József szerint a húsz évvel ezelőtti, csapzott hajú fideszes srácokat és a mai, öltönyös középkorúakat sem a hatalom, a bársonyszék, hanem az elvek érdeklik. A jelenlegi legnagyobb ellenzéki pártot 1988. március 30-án, a Bibó István Szakkollégiumban, 37 fiatal értelmiségi alakította meg. Az Európai Néppárt európai parlamenti alelnöke az InfoRádiónak azt mondta: manapság sok minden nem érvényesül azon követeléseikből, amelyekért húsz évvel ezelőtt küzdöttek.

Még ma is velünk van, feladatként továbbra is előttünk áll sok olyan probléma, amelynek megoldásáért húsz évvel ezelőtt küzdöttünk - mondta az InfoRádiónak Szájer József, a Fidesz egyik alapítója a párt fennállásának 20. évfordulója kapcsán.

Az életet kezdő, végzős egyetemisták voltunk, akik azzal küzdöttünk, hogyan folytassuk az életünket. Be kellett volna illeszkednünk olyan, általunk elítélt, megvetett struktúrákba, amelyek ellen a Fidesz révén is lázadtunk - emlékezett vissza az Európai Néppárt európai parlamenti alelnöke.

Szájer József hozzátette: nem gondolták, hogy politikusok lehetnek, akkoriban ugyanis úgy tűnt, hogy bármi más jobban összeegyeztethető az elveikkel, mint az, hogy a politikával hivatásszerűen foglalkozzanak.

Ara gondoltunk: megpróbálunk úgy élni, hogy legalább a tükörbe, családtagjaink, születendő gyermekeink szemébe méltósággal tudjunk belenézni. Tudtuk, hogy képtelenek vagyunk megváltoztatni a külső kereteket, de igyekeztünk úgy élni, mintha egy valódi demokratikus társadalom tagjai lennénk - közölte a Fidesz alapító tagja.

Aztán kiderült, hogy a rendszer, amely ellen küzdöttünk, könnyebben és gyorsabban omlott össze - bár az agónia így is nehéz volt -, mint ahogy arra számítottunk - fűzte hozzá Szájer József, aki szerint a két évtized során az alapkérdésekben nem változtak az alapítók.Nem hatalom, elvek

A húsz évvel ezelőtti, csapzott hajú fideszes srácokat, és a mai, öltönyös középkorúakat sem a hatalom vagy a bársonyszék érdeklik, hanem az elveik - hangsúlyozta a politikus, hozzátéve: éppen azok nevezik őket hatalommániásnak, akiknek érdemes lenne a tükörbe nézniük.

Nekünk mindig az ország volt a fontosabb - jelentette ki az Európai Néppárt európai parlamenti alelnöke, aki úgy véli: a Fidesz-kormány ideje alatt volt a rendszerváltás óta az első olyan időszak, amikor világosan lehetett látni, merre halad az ország. Voltak olyanok, akiknek ez nem tetszett, de ők is látták, hogy lehet tervezni, kinyílnak a perspektívák - magyarázta Szájer József.

A fontos kérdésekről egységesen gondolkodott a Fidesz vezetése, a sikerek is éppen ennek, valamint a határozott kiállásnak tulajdoníthatók - közölte a jobboldali politikus.

A hatalom kell ahhoz, hogy a céljainkat meg tudjuk valósítani, de ezek mindig fontosabbak voltak, mint az eszköz - hangsúlyozta a Fidesz egyik alapítója.

A cél egy olyan Magyarország, ahol szabadon lehet élni, jól érezhetjük magunkat, békében, demokratikusan, a szabadságjogok tiszteletben tartásával lehet intézni az ország ügyeit. Még nem tartunk itt - jegyezte meg Szájer József.A célok ugyanazok

Fiatal demokratákból középkorú demokrata urak, hölgyek lettek a Fidesz alapító tagjai - mondta az InfoRádiónak Kövér László a Fidesz egyik alapító tagja.

A jobboldali politikus hozzátette: az elmúlt húsz évben az alapvető céljaik, elveik nem változtak. Sajnálatos módon - jegyezte meg -, hiszen továbbra is program, és nem megvalósult tett a kommunista rendszer következményeinek felszámolása, egy polgári demokrácia felépítése.

A legnagyobb ellenzéki párt Országos Választmányának elnöke szerint az elmúlt hat évben e céltól inkább távolodtunk az MSZP-SZDSZ kormánykoalíció, elsősorban Gyurcsány Ferenc és Kóka János miatt.

Ma is azok az elvek vezetik a Fideszt, amelyek a megalapítását is indokolták: egy szabad Magyarországon szeretnénk élni, egy olyan országban, amely támogatja a vállalkozási kedvet, a tehetséget annak érdekében, hogy minél több ember tudjon a saját lábán megállni, a terhekből részt vállalni, ennek révén pedig felemelni azokat, akik erre nem képesek - jelentette ki Kövér László.

Független és szuverén Magyarországot szeretnénk, amely az euroatlanti integrációhoz csatlakozva, a Nyugat kikötőjében lehorgonyozva nemzeti érdekű politikát tud folytatni a határon túli magyarok érdekeinek képviseletét is szem előtt tartva - fűzte hozzá a jobboldali politikus.

Egy olyan Magyarországot tartunk az eszményünknek, amely minden polgárát egyenrangúnak tekinti és egyenlő lehetőségeket igyekszik nyújtani nekik.

A Fidesz alapító tagja szerint ezért az ellenzék - normális körülmények között - úgy tehet, hogy készül a kormányzásra, csiszolja programját és vonzó alternatívát nyújt. Ma azonban - véli Kövér László - az ellenzéknek több a dolga, nagyobb a felelőssége: a károkozást kell megállítania, amely kormányzás helyett folyik az országban.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×