eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Az SZDSZ nem enged - a nap hírei

Elutasítja a kormányfő Horváth Ágnes egészségügyi miniszter leváltására vonatkozó javaslatát az SZDSZ. Elfogadta a Fidesz Országos Választmánya a párt tavaly bemutatott Erős Magyarország nevű programját. Miskolcon 15 lakóházból 60 embert kellett kiköltöztetni egy robbanás miatt. A nap hírei 2008. március 29-én. szombaton.

Elutasítja a kormányfő Horváth Ágnes egészségügyi miniszter leváltására vonatkozó javaslatát a Szabad Demokraták Szövetsége. A liberális párt közleménye szerint Gyurcsány Ferenc egyoldalúan, egyeztetés nélkül jelentette be, hogy nem kíván együtt dolgozni az egészségügyi tárca vezetőjével. Úgy fogalmaznak: Horváth Ágnes a kormány programját hajtja végre következetesen, és élvezi az SZDSZ bizalmát. Az ügyben hétfő estére összehívta az SZDSZ frakcióját és ügyvivői testületét Kóka János pártelnök. Előzőleg Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MSZP országos pártértekezletén jelentette be, hogy - mivel az egészségügyi reformpolitika mögött elfogyott a támogatás - új vezető kijelölését javasolja a tárca élére. A szocialista párt elnöke hangsúlyozta: újragondolná a koalíciós megállapodást és a kormányprogramot is. Gyurcsány Ferenc azt mondta: a következő hónapokban a szocialistáknak el kell dönteniük, hogy merre menjenek tovább. A kormányfő szólt arról is: a legsúlyosabb személyes felelősségének azt tartja, hogy 2006 elején nem közölte az országgal, több dologban tévedtek és ezért változtatásra van szükség. Hozzátette: ez igazi politikai, és lehet, hogy történelmi tévedés volt.

A Fidesz frakcióvezetője szerint Horváth Ágnes egészségügyi miniszter tervezett leváltása azt jelzi, hogy Gyurcsány Ferenc minden személyi áldozatot kész meghozni saját túléléséért. Navracsics Tibor mellett a Kereszténydemokrata Néppárt is üdvözölte Horváth Ágnes menesztését; Semjén Zsolt, a KDNP elnöke azt mondta: ha ez egy évvel ezelőtt megtörténik, akkor sok szenvedéstől szabadult volna meg az ország. Az MDF szerint Gyurcsány Ferenc kudarca Horváth Ágnes leváltása, és elsősorban a kormányfőnek kellene távoznia posztjáról.

Elfogadta a Fidesz Országos Választmánya a párt tavaly bemutatott Erős Magyarország nevű programját. Az ellenzéki párt elnöke korábban a testület ülésén azt mondta: új egyezségekre van szükség a népszavazáson is tapasztalt új többség megtartásához, és ennek alapja az Erős Magyarország program lesz. Orbán Viktor úgy fogalmazott: a munkából élő emberek jövője érdekében megállapodásra kell jutni - egyebek mellett - a bérek vásárlóértékének növeléséről, a fiatalok és a nyugdíjasok jövőjéről, a családok támogatásáról és a termőföld magyar kézben tartásáról is.

Újabb fővárosi tanárbántalmazásról adott hírt a Népszabadság. A lap azt írja: Újpest polgármestere valamennyi kerületi önkormányzati iskolából kitiltotta az érintett diákot. A közigazgatási hivatal vezetője úgy véli: Derce Tamás döntése jogszerűtlen volt. A IV. kerületi polgármester erre reagálva azt mondta: az önkormányzat feladata, hogy biztosítsa a tanítás zavartalanságát, márpedig az, aki bántja a tanárát, társai lelki kiegyensúlyozottságát is fenyegeti.

A Magyar-Lengyel Barátság Hete keretében felszentelte a néhai II. János Pál pápa budapesti szobrát Erdő Péter bíboros, prímás. Az esztergom-budapesti érsek a XVII. kerületi Szent István téren felállított alkotás előtt azt mondta: a lengyel származású pápa karizmatikus személyiség volt, aki egyszerre érezte magát szlávnak, katolikusnak és európainak. Az ünnepségen beszédet mondott Joanna Stempinska, Lengyelország budapesti nagykövete is.

Miskolcon 15 lakóházból 60 embert kellett kiköltöztetni, miután robbanás történt az egyik kertvárosi részen. A detonációban senki nem sérült meg. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: a családi házas övezet egyik lakója rovarirtó szert öntött a szennyvíz-csatornába, majd az alumínium-foszfid vízzel vegyülve robbanást okozott. Dobson Tibor közölte: 3 lakóépület megrongálódott.

Kolozsváron őrizetbe vették a városban az utóbbi időben megjelent antiszemita és magyarellenes feliratok készítőjét. A Kolozs megyei rendőrfelügyelőség parancsnoka közölte: a 27 éves román fiatalember bevallotta, hogy ő mázolta a falakra a feliratokat, de - mint mondta - tettét ittasan követte el, indulatait pedig a felsőoktatási intézmények tanulóinak nehéz helyzetével magyarázta.

Koszovóban is megszervezi a május 11-re kitűzött parlamenti választásokat a szerb kormány - jelentette be Slobodan Samardzic, a koszovói ügyekért felelős szerb miniszter. A politikus hangsúlyozta: az intézkedéssel azt szeretné jelezni Belgrád, hogy továbbra is Szerbia részének tekinti Koszovót.

Észtország és Finnország fővárosát összekötő, a Finn-öböl alatt húzódó közlekedési alagút építését tervezi Tallin és Helsinki polgármestere. A projekthez szükséges tanulmányok megrendeléséről már aláírták az együttműködési megállapodást. A két város között jelenleg 80 kilométeres komp-út biztosítja az összeköttetést; a tervezett, a brit-francia Csalagúthoz hasonló építményben vonatok közlekednének.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×