eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

"Csökken a magyarok vágya a konszolidációs folyamat továbbvitelére"

Magyarország, a térség "egykori csodagyereke" ma vánszorog, kormányát kijátssza az ellenzék, gazdasága rossz állapotban van, lakossága pedig dühös. Többek között ez áll a londoni The Economist pénteken megjelent elemzésében.

Magyar zűrzavar - ez a címe a legtekintélyesebb londoni gazdasági-politikai hetilap cikkének, amelyben a március 9-i népszavazással is foglalkozik. Az írás szerint a vizit- és napidíj, valamint a felsőoktatási hozzájárulás csekély összegük dacára olyan dühöt váltottak ki a lakosságból, ami 50 százalék fölé emelte a szavazók arányát, és azok 80 százaléka el is utasította a szóban forgó díjakat.

A The Economist szerint ennek az lehet az oka, hogy a szegénység és a több évtizedes állami gondoskodás miatt a magyarok nem szívesen fizetnek olyan szolgáltatásokért, amelyeket egyszer az adójukkal már finanszíroztak.

A lap a népszavazás eredményét a Fidesz diadalának nevezi. Utóbb megállapítja, hogy a referendum után elenyésztek a további reformokba vetett remények.

A Standard & Poor's hitelminősítő, amely e hónap közepén negatívra rontotta a szuverén magyar adóskockázati besorolás kilátását, szintén utalt a népszavazásra, mivel annak eredménye megerősíti, hogy "csökken a magyarok vágya a konszolidációs folyamat továbbvitelére", és a legutóbbi, rosszul időzített 2009-es adócsökkentési elképzelések is ebbe az irányba mutatnak - idézi a lap a hitelminősítő indoklását.

Az Economist számba veszi az egyéb magyar gondokat is: az adóterhelés nálunk a legnagyobb a térségben, az alkalmazottak ötöde fizeti a személyi jövedelemadó négyötödét, a munkáltatók több mint 30 százaléknyi tb-járulékot fizetnek az alkalmazottak befizetésein felül.

Jó hír azonban, hogy a 2006-os 9,4 százalékról tavaly 5,6 százalékra csökkent az államháztartási hiány, ami idén is tovább csökkenhet. Jelenleg azonban Magyarországon a legkisebb a gazdasági növekedés, és egykulcsos adójával Románia, sőt Szlovákia is vonzóbbnak tűnik.

Mindeközben a magyar politikusok azt teszik, amihez a legjobban értenek, azaz rövid távú előnyökért perlekednek, a szerkezeti problémákkal pedig nem törődnek - írja helyzetértékelésében a The Economist.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×