INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Negyvenmilliárdért specializálódnának a fővárosi kórházak

Infostart / InfoRádió
A Fővárosi Közgyűlés hétfőn elfogadott tervezete szerint 4-6 év múlva a fővárosi kórházak nagy része valamilyen speciális ellátásra szakosodik, és a jelenlegi 90 telephely helyett 60 ingatlanon működik majd a 12 kórház. A főpolgármester-helyettes az InfoRádiónak elmondta: természetesen az alapvető ellátások - mint például a szülészet - minden kórházban megmaradnak, a speciális műtéteket viszont megszabott intézményekben végzik majd.

A kórházak eddig igyekeztek minden szakterületen kialakítani azt a minimumkapacitást, amellyel a betegek igényeit ki tudták szolgálni, a gyakorlatban azonban ez a módszer nem lehetett sikeres, mivel akkora erőforrások egyetlen intézményben sem álltak rendelkezésre, hogy ezt "az A-tól Z-ig egészségügyi ellátást" megvalósítható legyen - mondta az InfoRádiónak Horváth Csaba főpolgármester-helyettes.

A szocialista politikus közölte: az alapvető ellátások minden kórházban megmaradnak, emellett az intézmények szakosodnak majd, hiszen a speciális beavatkozásokat a legjobban felszerelt, legjobb szakembergárdával dolgozó egységekben kell elvégezni.

Horváth Csaba szerint például a nőgyógyászat általános, míg a szülészet és a koraszülött-ellátás speciális feladat.

A rendszer átalakításához, amely négy-hat év alatt valósulna meg, körülbelül 40 milliárd forint szükséges - mondta a főpolgármester-helyettes, aki szerint ez az összeg előteremthető, részben egyes telephelyek felszabadításával.

A 12 fővárosi kórház a jelenlegi 90 helyett a továbbiakban 60 ingatlanban működne tovább, jobb minőségű ellátással - fűzte hozzá Horváth Csaba.

Hanganyag: Seres Gerda


A címlapról ajánljuk