eur:
393.49
usd:
368.24
bux:
66258.84
2024. április 24. szerda György

Konferencia az egészségügyi reformról

Az egészégügyi reform részleteiről tartanak konferenciát a Népszabadság szervezésében, amelyen több szempontból vizsgálják a reform következményeit és várható eredményeit.

A nagy előkészületek, a nagy várakozások és a kis változások éve lesz 2008 - mondta Kincses Gyula, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára a konferencián.

Az államtitkár szerint a kérdés túlpolitizált, és még mindig arra keresik sokan a választ, hogy milyen lesz a modell, pedig a válasz egyértelmű: marad a társadalombiztosítás és nem lesz üzleti biztosítási rendszer.

A politikus kiemelte, hogy megmarad az Egységes Nemzeti Egészségügyi Adatbázis a területi pénztárak megalakulása után is.
Felszólalását azzal zárta, hogy a reform eredményeként erősödik a szolidaritás és valódi társadalombiztosítási rendszer alakul ki.

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke azt emelte ki, hogy április végéig kilenc kormányrendeletet és két törvényt kell megalkotni, hogy június végén ki lehessen írni a pályázatokat a pénztárak kisebbségi tulajdonrészére.

A pénztár-alakítási folyamat második szakasza az ártárgyalásos forduló októberben lesz és a szerződéseket a befektetőkel december végéig szeretnék megkötni.

Kökény Mihály hozzátette, hogy jövő év januárjában indulhatnak a pénztárak, és addigra az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Nemzeti egészségbiztosítási Központtá alakul.

A kormánypárti politikus a reform megvalósulásának kockázatai közé sorolta a politikai stabilitást, a szakemberek hiányát és a tágabb befektetői környezetet.

A bizottsági elnök hozzátette, hogy napokon belül kinevezik azt a szakembert kormánybiztosnak, aki a kisebbségi tulajdonrész értékesítéséért felügyel majd.

Mikola István az említett országgyűlési bizottság fideszes alelnöke kijelentette: a reform valójában az üzleti alapú egészségbiztosítás irányába tart. Ezen kívül azt is hozzátette, hogy a kormány a ciklus hátralévő idejében nem tudja végrehajtani azt az átalakítást, amit eltervezett az egészségügyben.

Az ellenzéki politikus hozzátette, hogy a népszavazásnak is nagy volt a jelentősége, mert az emberek az önrész emelésének és ezzel a piacosításnak álltak ellen.

Mikola István szerint vészforgatókönyvet kellene írni az átalakulások eddigi hatásai miatt, de arra is megoldást kell keresni, hogy mi lesz akkor, ha nem tudják végrehajtani a reform hátralévő intézkedéseit.

Hanganyag: Szabó Zsuzsanna

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Drasztikusan megnőtt ez emberiség energiafelhasználása - Zajlik az energetikai forradalom

Drasztikusan megnőtt ez emberiség energiafelhasználása - Zajlik az energetikai forradalom

Bár most minden rossz okozójának az üvegházhatású gázokat tartjuk, földtörténeti időtávon nézve a tüzet alig néhány perce használjuk. Az emberiség energetikai növekedése hatalmas, az ókori Egyiptomban 3500 kcal-t használtak fel az emberek naponta, ma ez fajlagosan 250 000 kcal fejenként - emelte ki a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciájának harmadik szekciójában Molnár Szabolcs, az MVM Zrt. termelési felügyeleti igazgatója. Hogy mi a hidrogén szerepe, illetve hogy állunk a szél vagy a fotovoltaikus energia terén, arról is beszéltek a szakértők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×