INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Konferencia az egészségügyi reformról

Infostart / InfoRádió
Az egészégügyi reform részleteiről tartanak konferenciát a Népszabadság szervezésében, amelyen több szempontból vizsgálják a reform következményeit és várható eredményeit.

A nagy előkészületek, a nagy várakozások és a kis változások éve lesz 2008 - mondta Kincses Gyula, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára a konferencián.

Az államtitkár szerint a kérdés túlpolitizált, és még mindig arra keresik sokan a választ, hogy milyen lesz a modell, pedig a válasz egyértelmű: marad a társadalombiztosítás és nem lesz üzleti biztosítási rendszer.

A politikus kiemelte, hogy megmarad az Egységes Nemzeti Egészségügyi Adatbázis a területi pénztárak megalakulása után is.
Felszólalását azzal zárta, hogy a reform eredményeként erősödik a szolidaritás és valódi társadalombiztosítási rendszer alakul ki.

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke azt emelte ki, hogy április végéig kilenc kormányrendeletet és két törvényt kell megalkotni, hogy június végén ki lehessen írni a pályázatokat a pénztárak kisebbségi tulajdonrészére.

A pénztár-alakítási folyamat második szakasza az ártárgyalásos forduló októberben lesz és a szerződéseket a befektetőkel december végéig szeretnék megkötni.

Kökény Mihály hozzátette, hogy jövő év januárjában indulhatnak a pénztárak, és addigra az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Nemzeti egészségbiztosítási Központtá alakul.

A kormánypárti politikus a reform megvalósulásának kockázatai közé sorolta a politikai stabilitást, a szakemberek hiányát és a tágabb befektetői környezetet.

A bizottsági elnök hozzátette, hogy napokon belül kinevezik azt a szakembert kormánybiztosnak, aki a kisebbségi tulajdonrész értékesítéséért felügyel majd.

Mikola István az említett országgyűlési bizottság fideszes alelnöke kijelentette: a reform valójában az üzleti alapú egészségbiztosítás irányába tart. Ezen kívül azt is hozzátette, hogy a kormány a ciklus hátralévő idejében nem tudja végrehajtani azt az átalakítást, amit eltervezett az egészségügyben.

Az ellenzéki politikus hozzátette, hogy a népszavazásnak is nagy volt a jelentősége, mert az emberek az önrész emelésének és ezzel a piacosításnak álltak ellen.

Mikola István szerint vészforgatókönyvet kellene írni az átalakulások eddigi hatásai miatt, de arra is megoldást kell keresni, hogy mi lesz akkor, ha nem tudják végrehajtani a reform hátralévő intézkedéseit.

Hanganyag: Szabó Zsuzsanna

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk