eur:
393.95
usd:
364.99
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Amerikai jelentés: Magyarországon rendben van az emberi jogok helyzete

A magyar kormány általánosságban tiszteletben tartja az állampolgárok emberi jogait, de néhány területen még mindig vannak problémák - olvasható az amerikai külügyminisztériumnak az emberi jogok 2007-es helyzetéről szóló, kedden nyilvánosságra hozott világjelentésében.

A dokumentum Magyarországra vonatkozó részében egyebek mellett az szerepel: jelentések szóltak arról, hogy a rendőrség túlzott erőt alkalmazott gyanúsítottak, különösen romák ellen, és a kormány állítólag továbbra is beavatkozott az állami média szerkesztőségi és személyi döntéseibe.

A tavaly márciusban kiadott, a 2006. évi helyzetet áttekintő jelentéshez hasonlóan a kedden közzétett washingtoni értékelés szerint is probléma maradt a nőkkel és a gyerekekkel szembeni erőszak, valamint a szexuális zaklatás jelensége. Az idei jelentésben is megfogalmazódik az a kifogás, hogy a romák hátrányos megkülönböztetése továbbra is széles körű, és több olyan esetről tudni, amikor antiszemita vandalizmus történt.

A tavalyi értékelés szövegéhez hozzátoldották, hogy különösen romák ellen észleltek túlzott rendőri erőszakot. A tavalyi jelentésben viszont még szerepelt, hogy mind a végrehajtó, mind a törvényhozó hatalmi ágban 2006 folyamán erősödött a korrupció; ez az elmarasztaló megjegyzés a mostani szövegből kimaradt.

Bírálják a rendőri fellépést

Az értékelés szerint tavaly is az aggodalomra okot adó témák között szerepelt a rendőri fellépés 2006 októberében, a széles körű kormányellenes tüntetések és zendülések idején. A jelentés emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés törvényben tiltotta be 2008. január 1-jétől a gumilövedékek használatát. Az úgynevezett Papp-bizottság által készített szakmai jelentés szerint a rendőrség teljesítményét a szakszerűtlenség, felkészületlenség és rossz tervezés jellemezte. A súlyos bírálatok ellenére magas rangú rendőrtisztviselők ellen nem foganatosítottak fegyelmi intézkedést, és sok olyan tisztet, aki a Papp-jelentésben szerepelt, később előléptettek - olvasható az amerikai értékelésben.

A washingtoni jelentés szerint a kormány általánosságban tiszteletben tartotta a törvény által biztosított szólás- és sajtószabadságot, de egyes bírálatok szerint az állami média politikailag elfogult volt. Az állami rádió és televízió állomások politikai műsorai többnyire kormánypárti álláspontot tükröztek. A független média aktívan működött és korlátozás nélkül megjeleníthette a vélemények széles skáláját.

A jelentés megállapította, hogy a romák továbbra is széles körű diszkriminációt tapasztalhattak a foglalkoztatás, az oktatás, a lakhatás terén, továbbá a büntető intézményekben, valamint a nyilvános helyek, például az éttermek és szórakozóhelyek látogathatósága terén. A romákkal szembeni rendőri túlkapásokról szóló jelentések megszokottak, ugyanakkor sok áldozat félelmében nem keres jogorvoslatot, és nem értesíti az esetekről a nem kormányzati szervezeteket - tartalmazza a washingtoni külügyi jelentés.

Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×