eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Elfogadták a főváros költségvetését

A kormánypárti képviselőknek a döntéshez minimálisan szükséges számú szavazatával a Fővárosi Közgyűlés hétfőn este elfogadta a Fővárosi Önkormányzat ez évre szóló, több mint 512 milliárd forintos költségvetését, amely 11 milliárd forintos hiányt tartalmaz.

A kormánypártok a költségvetéshez benyújtott félszáz ellenzéki módosító indítvány mindegyikét egyenkénti szavazással elutasították. A kormánypárti módosító indítványok egy részét befogadta az előterjesztő Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes. A többit pedig visszavonták a javaslatok benyújtói. Így Steiner Pál MSZP-frakcióvezető és Bőhm András (SZDSZ) is visszavonta a büdzséhez még délelőtt benyújtott 8-8 milliárd forintos módosítását.

Steiner Pál és Bőhm András azért vonta vissza módosítását, mivel a kormánypártok az ötórás szünet után este folytatódó közgyűlésen szocialista indítványra napirendre vették az MSZP által szorgalmazott egészségügyi intézményátszervezési javaslatot, és döntöttek arról.

Bagdy Gábor KDNP-frakcióvezető módosító javaslatára a közgyűlés ellenzéki és SZDSZ-es szavazatokkal, rövid vita után elvi támogatást adott az egészségügyi intézményrendszer átalakításának. Ennek alapján a főpolgármesternek júniusig részletes pénzügyi-orvosszakmai programot kell a háttérszámításokkal együtt a szakbizottságok, majd a közgyűlés elé terjesztenie.

Bagdy Gábor javaslatára felpuhult Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes indítványa, amelyből elhagyták az ütemtervet.

Hárommilliárdos céltartalék

A javaslatot, amelyet délelőtt még az SZDSZ az ellenzékkel együtt vett le a közgyűlés napirendjéről, az esti órákra már továbbgondolásra érdemesnek minősített minden ellenzéki frakció.

Horváth Csaba jelezte, hogy a költségvetésben szereplő hárommilliárd forintos céltartalékból biztosítani tudják a koncepció részletes kidolgozásának költségét. Ennek pontos összege később derül ki. A főpolgármester-helyettes szerint az új egészségügyi modell a betegeknek jobb ellátást, az egészségügyi dolgozóknak jobb munkakörülményeket, a kórházaknak infrastrukturális fejlesztési lehetőségeket, a fővárosnak pedig kiszámítható finanszírozást jelenthet.

Nem lesz a BKV-nál önkormányzati biztos


Csaknem egyhangúan fogadta el a közgyűlés a városvezetés által a helyszínen benyújtott ez évi felújítási és beruházási engedélyokiratokat.

Demszky Gábor főpolgármester indítványára, az előterjesztő Katona Kálmán (MDF) szóbeli kiegészítése után a közgyűlés többsége levette napirendjéről azt a javaslatot, hogy önkormányzati biztost nevezzenek ki a BKV-hoz. Az MDF-es politikus jórészt a BKV-nál napvilágra került gazdasági ügyekkel, a busztender visszásságaival, a "megalapozatlan tanácsadói szerződésekkel" és a 4-es metró műszaki és gazdasági problémáival indokolta javaslatát.

Demszky Gábor hangsúlyozva, hogy egyetért az ellenzéki helyzetértékeléssel, közölte, a városvezetés ez ügyben előterjesztést nyújt majd be a szakbizottság és a közgyűlés elé. Az MDF javaslatát a főpolgármester jogszerűtlennek nevezte, mivel - mint mondta - a gazdasági társaságokról szóló törvény nem teszi lehetővé önkormányzati biztos kinevezését.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×