eur:
394.07
usd:
364.94
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Megkezdődött a népszavazás

Ügydöntő népszavazás kezdődött a tandíjról, a vizitdíjról és a kórházi napidíjról. A választópolgárok este hét óráig adhatják le szavazataikat, az első előzetes eredményeket kilenc órakor közli az Országos Választási Iroda.

Megkezdődött az ügydöntő népszavazás a tandíjról, a vizitdíjról és a kórházi napidíjról. A választópolgárok este hét óráig adhatják le szavazataikat.

A referendum akkor eredményes, ha a választópolgárok negyede egy adott kérdésre azonos választ ad. Ez azt jelenti, hogy a mintegy 8 millió választó közül 2 milliónak "igennel" vagy "nemmel" kell voksolnia kérdésenként. A referendum akkor eredményes, ha a választópolgárok negyede egy adott kérdésre azonos választ ad. A tagadó formában feltett kérdésekre az "igen" válaszok azt jelentik, hogy a szavazó nem ért egyet azzal, hogy tandíjat, kórházi napidíjat és vizitdíjat kell fizetni, a "nemek" pedig azt, hogy támogatja a díjfizetést.

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője korábban azt közölte, hogy három eltérő színű - lila, zöld és fehér - lapon voksolhatnak az emberek. Hangsúlyozta: este kilenc és tíz óra között már 99,9 százalékos pontosságú eredményről tudnak beszámolni, de a külképviseleteken leadott szavazatok hazaszállítása miatt 4 napot várni kell az előzetes eredmény megállapításáig. A voksokat az Országos Választási Bizottság várhatóan március 13-án számolja össze.

Az amerikai földrészen, abban a hét országban már szombaton szavaztak, ahol magyar nagykövetség, illetve főkonzulátus működik; a legtöbben, hatvanöten New Yorkban voksoltak. Február 22-éig összesen 3.275-en kérték, hogy Magyarország valamelyik nagykövetségén vagy főkonzulátusán adhassák le szavazataikat. A külföldi voksokat tartalmazó urnákat csütörtökön bontják ki az Országos Választási Bizottság ülésén.

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában korábban azt mondta: 8 millió 59 ezer választópolgárt értesítettek arról, melyik szavazókörben kell voksolnia. Hangsúlyozta: a szavazáshoz az állampolgárnak érvényes személyi igazolvánnyal, valamint lakcímkártyával kell rendelkezniük. A 19 órai urnazárás után 21 órakor közlik az első előzetes eredményeket.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×