INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Rosszkedvünk tavasza: "rendkívül rosszul mennek a dolgok Magyarországon"

Infostart / InfoRádió
Többéves mélyponton van a magyar lakosság általános közérzete - derül ki a Forsense és a Századvég közös felméréséből. A megkérdezettek úgy vélik: néhány hónapja "rendkívül rosszul mennek a dolgok Magyarországon". A megoldandó problémák között első helyre sorolják a gazdaság rendbetételét, a politikai konfliktusok kérdése pedig a lista végére szorult.

A Forsense és a Századvég közös felmérése szerint többéves mélyponton van a magyar lakosság általános közérzete. A Forsense Kft. ügyvezetője az InfoRádióban azt mondta: eredményeik szerint az elmúlt éveket alapul véve a lakosság közérzete az utóbbi néhány hónapban a mélyponton van.

Tóth Zsolt a kérdezés technikájáról szólva elmondta, a közérzetet rendszeresen mérik egy általános kérdéssel ("Hogyan mennek a dolgok az országban?"). A legfrissebb adatok szerint az összes megkérdezett több mint kétharmada 1-es vagy 2-es osztályzatot ad erre a kérdésre, míg az összes válaszoló több mint egyharmada mondja azt, hogy nagyon rosszul mennek a dolgok.

A Forsense és a Századvég rendszeresen feltesz az okokat firtató kérdéseket is. "Megkérdeztük például, hogy milyen nagy kihívásokat látnak az ország előtt, márpedig ilyenkor rögtön előjönnek a problémák" - fogalmazott Tóth Zsolt.

Az ügyvezető szerint erre a kérdésre a válaszolók valamivel több, mint kétharmada (28 százalék) felelt. Õk első helyen a gazdaság rendbetételét jelölték meg legfontosabb feladatnak. "Ebbe beletartozik az infláció kezelése, a stabilitás kérdése, a gazdasági fejlődés, a felzárkózás, az adósságrendezés ügye" - jelentette ki Tóth Zsolt.

A második helyen az egészségügy (22 százalék), a harmadikon szociális kérdések szerepeltek (20 százalék). Ezeket követte a munkahelyteremtés, majd a politikai konfliktusok és más kérdések - ismertette a kutatás eredményét a Forsense Kft. ügyvezetője.

Hanganyag: Seres Gerda


A címlapról ajánljuk