eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Mi lesz, ha zuhog a népszavazás napján?

Az Index időjárási előrejelzést közöl a március 9-ei népszavazásra. A szombati esőzések másnap délelőtt is kitartanak, csak vasárnap délután lesz egy többé-kevésbé napos szünet a csapadékot hozó frontok között. A keleti országrészben azonban végig lehetnek esők a népszavazás napján.

Nem lesz túl hideg, de nem lesz meleg sem március 9-én. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint 7-12 fok, nagyjából a március elején megszokott hőmérséklet várható.

Alig nőtt a foglalkoztatottság az ezredforduló óta, a népességcsökkenés és a költségek növekedése aláássa az ország befektetővonzó képességét, sürgős termelékenységnöve-kedésre van szükség - írja friss tanulmányában a Centre for European Reform elnevezésű, az unió lisszaboni céljainak megvalósulását figyelemmel kísérő szervezet.

A Népszabadság közölte: a CER évente kiadott listáján Magyarország három helyet lépett hátra, most huszonkettedik a huszonhét tagországból. Úgy tetszik: a foglalkoztatási helyzet javítására és a versenyképesség növelésére az uniós felzárkóztatási források vagy az infrastruktúrafejlesztések is elégtelenek. Legalábbis annyi biztos: a leszakadó régiókon ezek eddig nem segítettek.

A kiírás értelmében érvénytelennek kellett volna nyilvánítani a HospInvest Zrt. nyertes pályázatát, amellyel múlt hét pénteken megszerezte a Heves Megyei Markhot Ferenc Kórház működtetési és vagyonkezelői jogát - tudta meg a Magyar Nemzet.

A lap szerint nem megfelelő a HospInvest Zrt. a Heves megyei önkormányzatnak beadott pályázati anyagához csatolt igazolása arról, hogy a társaságnak 2005. január 1-jéig visszamenőleg nem volt sorban álló számlája (amelynek kifizetését inkasszóval kellett elérni). Ehelyett egy olyan dokumentumot nyújtott be, miszerint a 2008. január harmadikát megelőző két évben nem volt ilyen követelés a cég felé, tehát egy év tartozásmentességét nem igazolták.

Az elképesztő tempójú növekedéssel párhuzamosan egyre súlyosbodó feszültségek jellemzik a kínai gazdaságot és társadalmat. Ezekre kellene megoldást találnia az évente csupán egyszer ülésező pekingi parlament ma kezdődő, kéthetes ülésszakának - írta a Világgazdaság.

Elemzők a gazdaság további fejlődéséhez és az egyensúlyzavarok kezeléséhez szükséges reformok jóváhagyását várják az országos népi gyűléstől. Mindezt egy sor személyi változás hivatott bevezetni. A gazdasági reformok egyik fő célja a jövedelmi különbségek tompítása. Magyarország stratégiai partnernek tekinti Kínát.

S habár a kétoldalú kereskedelmi forgalomban évről évre jelentős a magyar passzívum, ez csak részben jelent gondot, mivel a Kínából származó import mintegy 60-70 százaléka tovább feldolgozva, magasabb hozzáadott értékkel fejlett országok piacaira kerül.

A három adójavaslat közül valószínűleg a jövedelemadó-központú verzió esik ki legelőször. Nemcsak azért, mert azt senki nem vállalta fel, hanem azért is, mert irreális, 420 milliárd forintos lyukat ütne a költségvetésben - közölte a Napi Gazdaság.

Mivel a négyszázmilliárdos mozgástér vélhetően nem érhető el, marad a másik kettő. Az első, a szuperbruttó jár nagyobb kiadással, (250-300 milliárd forinttal), a legkisebb átrendeződéssel viszont a járulékközpontú verzió járna, ez 220-250 milliárd forintot vonna el a költségvetésből.

Másfél évvel ezelőtti magasságban jár a benzinár, soha nem látott csúcson a gázolaj - írja a penzcentrum.hu. A pénzügyi portál megjegyzi, a januári és a februári áremeléseket követően belátható időn belül talán ma írhatnak utoljára 300 forint alatti átlagos benzinárról Magyarországon.

Az elmúlt 3-4 hónapban és a 2006-os fél éves üzemanyagár-csökkenés idején fordult elő utoljára, akkor is csak rövid ideig, hogy a gázolaj ára néhány forinttal meghaladta a benzin vételárát. A két csúcs között volt idő, amikor 25 forinttal is többet kellett fizetni egy liter benzinért, de a különbség folyamatosan csökkent. Novemberben fordult a kocka.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×