eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Jövőre eladók lesznek az állami vállalatok részvényei - a nap legfontosabb hírei

Év végén, vagy jövő év elején vásárolhatnak az állami vállalatok részvényeiből az első befektetők - közölte az Új Tulajdonosi Program Tanács elnöke. A testület április végéig ajánlásokat tesz a kormány számára.

Moszkva és Kijev rendezte a gázszállítások körüli vitáját, így az orosz Gazprom újra a korábbi kapacitással juttatja el a nyersanyagot Ukrajnába, és a Naftogaz is a teljes szerződött mennyiséget továbbítja Európa felé. Ezt az ukrán és az orosz cég is megerősítette. A Gazprom hétfőn és kedden egyaránt 25 százalékkal csökkentette a földgáz szállítását Ukrajnának, arra hivatkozva, hogy megfeneklettek az ukrán adósság törlesztéséről folyó tárgyalások.

Év végén, vagy jövő év elején vásárolhatnak az állami vállalatok részvényeiből az első befektetők - közölte az Új Tulajdonosi Program Tanács elnöke. Mészáros Tamás a testület alakuló ülése után azt mondta: a programba bekerülő vállalatokról és a kibocsátás ütemezéséről a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. dönt. A Budapesti Corvinus Egyetem rektora emlékeztetett: a tanács tanulmányokat készíttet, és április végéig ajánlásokat tesz a kormány számára. Az Országházban tartott alakuló ülésen részt vett a miniszterelnök is. Gyurcsány Ferenc február 18-án jelentette be, hogy a kormány új tulajdonosi programjának keretében az állami cégekből vásárolhatnak tulajdont az állampolgárok, illetve a huzamosabb ideje Magyarországon élő európai uniós polgárok.

A Fidesz elnöke nem tartja alkotmányjogilag legitimnek a Déli Áramlat gázvezeték ügyében kötött orosz-magyar szerződést. Orbán Viktor az Inforádió Aréna című műsorában azt mondta: a Magyarország külkapcsolatairól szóló törvény alapján ilyen jelentőségű kérdésekben a parlamentnek kell határoznia, a kormány azonban saját hatáskörben döntött. A volt miniszterelnök kétségbevonta, hogy a Külügyminisztérium honlapján a valódi szerződést hozták nyilvánosságra. Orbán Viktor úgy fogalmazott: a közzétett dokumentum teljesen komolytalan, ezért kizártnak tartja, hogy AZ rendezi a 30 évre szóló orosz-magyar energetikai együttműködést. A Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakaszának megépítéséről szóló megállapodást múlt csütörtökön írták alá Moszkvában. Később több fideszes politikus azt mondta: a szerződés növeli Magyarország kiszolgáltatottságát, és veszélyezteti az uniós Nabucco-projekt megvalósítását.

Az egészségügyi miniszter szerint a tavaly decemberben felemelt normatívának köszönhetően jelentősen javult a kórházi ételek minősége. Horváth Ágnes ezt az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattal közösen 208 intézményben végzett kérdőíves felmérésre hivatkozva mondta. A miniszter emlékeztetett: a módosítás előtt egy beteg napi étkeztetésére átlagosan 390 forintot fordítottak a kórházak, ez az összeg mára 550 forintra emelkedett. --A Fidesz szerint örvendetes, hogy javult az ellátás a kórházakban, de a párt úgy véli: ettől érdemben semmi nem változott az egészségügyben. Kupper András, a Fidesz országgyűlési képviselője azt mondta: a kormány 250 milliárd forintot vont ki az ágazatból, a normatívaemeléssel pedig fejenként és ágyanként 160 forintot tett vissza.

A hónap elején hullott jelentős mennyiségű csapadék hatására árhullám vonul le a Tisza felső szakaszán, emiatt első fokú készültséget rendeltek el Kótaj és Gávavencsellő térségében. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezetője az InfoRádióban elmondta: bár a hétvégén helyenként a másodfokú szintet is elérheti a vízállás, az árhullám nem lesz tartós, mert a folyó vízgyűjtő területein már jórészt elolvadt a hó. Láng István hozzátette: a Tisza felső szakaszán fenntartják a figyelőszolgálatot, de egyéb intézkedésre nincs szükség. A szakember arról is beszélt, hogy a Dunán egyelőre nem várható árhullám.

A magyar-szlovák határon átnyúló tokaji borvidéken egységes, közös borrégió létrehozásáról állapodott meg a magyar és a szlovák mezőgazdasági miniszter. Gráf József azt mondta: az egyezség alapján a borrégióban a magyar borászati szabályok lesznek érvényesek. Hozzátette: az még vitatott kérdés, hogy a szlovák oldalon mekkora területet lehet a tokaji borvidékhez tartozónak elismerni.

Szlovákiában a magyar és a szlovák szakmai szervezetek tiltakozása ellenére jóváhagyta a kormány az új oktatási törvény tervezetét. A Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párthoz tartozó oktatási miniszter, Ján Mikolaj által előterjesztett tervezet nyomán a magyar iskolákban ezentúl idegen nyelvnek minősül az eddig anyanyelvi tárgyként oktatott magyar nyelv és irodalom, ezért csökken azok óraszáma is. Ha a tervezetet a jövő héten megszavazza a pozsonyi parlament, és az államfő is aláírja, a jogszabály rendelkezései szeptember elsejétől már életbe is lépnek.

Szerbiában a parlament napirendre tűzte azt a határozattervezetet, amely kimondja: Belgrád nem folytatja tovább tárgyalásokat az Európai Unióval, ha Brüsszel nem ismeri el Belgrád fennhatóságát a függetlenségét egyoldalúan kikiáltott Koszovó felett. Az indítvány a többi között azt követeli, hogy az unió missziója vonuljon ki Koszovóból, a terület önállóságát elismerő tagországok pedig vonják vissza döntésüket. A javaslatot az ultranacionalista, ellenzéki Szerb Radikális Párt terjesztette be, de támogatja Vojislav Kostunica miniszterelnök Demokrata Pártja és a Slobodan Milosevic egykori jugoszláv elnök nevével fémjelzett, ellenzéki Szerbiai Szocialista Párt is.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Óva inti az IMF az Európai Uniót: nem a támogatások fizetése a megoldás

Óva inti az IMF az Európai Uniót: nem a támogatások fizetése a megoldás

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) óva intette Európát attól, hogy „állami támogatási versenybe” kezdjen az Egyesült Államokkal és Kínával, mondván, hogy ez ártana az EU gazdaságának. Az IMF pénteken közzétett legfrissebb, európai gazdasági kilátásokról szóló jelentésében úgy becsülte, hogy az amerikai inflációcsökkentő törvény – amely 369 milliárd dollárnyi támogatást és adókedvezményt tartalmaz a tiszta energiával kapcsolatos technológiákra – másolása tartósan 0,6 százalékkal csökkentené az EU GDP-jét.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×