eur:
393.02
usd:
366.42
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Sokkoló távhőárak, felháborodott lakók

Megrohamozták a felháborodott fogyasztók a Főtávot, mert a januári távhőszámla a politikusi ígéretek ellenére magasabb összegeket mutatott a korábbiaknál. A Főtáv szerint a hideg és az új tarifaszerkezet okozta az eltérést, de a februári fűtés díja már alacsonyabb lesz. Fónagy János fideszes politikus szerint azonban a kormány a pillanatnyi politikai érdekeihez köti a gáz árát és azon keresztül a távhődíjat, amelyeket a népszavazás után tovább emelnek majd a szolgáltatók.

A Főtáv idén, a meglévő mellett bevezetett egy új elszámolási rendszert is, amelyre önként állhattak át a lakóközösségek. Ebben az alapdíj kisebb arányt képvisel, az egységnyi hőmennyiség díja viszont magasabb lett - magyarázta az új elszámolást Balogh Róbert, a Főtáv szóvivője. Eszerint a téli hónapokban mindenképpen többet fizetnek a fogyasztók, mint korábban, nyáron azonban kisebb lesz a kiadásuk. Az elszámolási mód azoknak kifizetődő, akiknek átlag alatti a fogyasztásuk, vagy szabályozható a fűtési rendszerük.

Idén a tél is hidegebb volt, mint tavaly, a lakók ezért február elején egy lényegesen magasabb összegről szóló számlát kaptak kézbe, mint egy évvel korábban. Emiatt sokan kértek magyarázatot a hőszolgáltatótól, amely lehetőséget ad ugyan a másik tarifarendszerre való átállásra, Balogh Róbert szerint azonban ez csak a jövő évi fűtési szezon előtt lesz kifizetődő a lakóknak. A számlák összege ugyanis az új elszámolási rendszerben lévők számára a következő hónapokban jelentősen csökkenni fog.

A távhőszámlák kifizetése több vidéki városban is sokaknak problémát okoz, Székesfehérváron például 30 százalékkal drágult a fűtés januárban. A városban ezért aláírást gyűjtenek, a lakók szerint ugyanis egy rossz közgyűlési döntés miatt kell magasabb összeget fizetni.

A gáz ára politikai érdek lenne?

Fónagy János fideszes politikus szerint a kormány a pillanatnyi politikai érdekeihez köti a távhődíjat is meghatározó lakossági gáz árát. Az országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, hogy az ígéretek ellenére áprilistól ismét emelkedik a gáz ára, 5,8 százalékkal. Szerinte a népszavazás után további áremelés várható, a mostani drágulás ugyanis nem éri el azt a szintet, mint amennyire a kormány korábbi blöffjei miatt szükség van. Mint mondta, szakmai vélemények szerint 13 százalékkal kellene emelni az árat.

Az ellenzéki politikus arra is emlékeztetett: Gyurcsány Ferenc 2005-ben és 2006-ban is arról beszélt, hogy nem fog emelkedni a gáz ára, de 2008 februárjában is azt mondta, hogy nincs a kormány előtt gázáremelésre vonatkozó javaslat.

A fűtőanyag lakossági ára utoljára januárban emelkedett, öt százalékkal. A gazdasági tárca akkor azt ígérte: negyedévente vizsgálja felül a gáz árát.

Ábrahám Gergely, a gazdasági tárca szóvivője az InfoRádióban elmondta: a kormány negyedévente, a Magyar Energia Hivatal javaslatára dönt a gáz áráról.

Elmondta azt is, hogy a távhőárakba a tárca nem szól bele, csupán véleményezési joga van.

Hanganyag: Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×