INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Mikola: teljes az anarchia

Infostart / InfoRádió
Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke szerint a kormány több százmillió forintot költ a széfek beszerzésére, miközben kórházak a csőd szélén állnak. Az Egészségügyi Minisztérium szerint a kórházakban évente több mint 100 millió forint értékben károsítják meg a betegeket.

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke szerint a kormány több száz millió forintot költ a széfek beszerzésére, miközben a csőd szélén álló kórházaknak kisebb gondjuk is nagyobb annál, mint hogy a széfek beszerelésével és működtetésével foglalkozzanak.

Mikola István azt mondta: széfügyben most már teljes az anarchia, mást mond Schvarcz Tibor szocialista szakpolitikus és Horváth Ágnes egészségügyi miniszter, a kórházszövetség pedig közleményben ítélte el a "széfakciót".

Mikola István megismételte: a kormány a konvergencia program révén 2006 és 2009 között 250 milliárd forintot von ki az egészségügyből, miközben lejárató kampányt folytat az orvosok ellen.

Az ellenzéki politikus elmondta még, hogy Simor András jegybankelnök és két helyettese múlt pénteken találkozott a Fidesz vezérkarával.

A találkozón az MNB bemutatott egy táblázatot, amelyből kiderült, hogy az egészségügyre fordított kiadások a számítások alapján az összes állami kiadás 10 százalékára csökkennek 2010-ben, miközben az uniós átlag 14,6 százalék.

Kétcsillagos szállodákban is van széf

Az Egészségügyi Minisztérium az elhangzottakra reagálva közleményben tudtatta, hogy a magyar kórházakban évente több mint 100 millió forint értékben károsítják meg a kiszolgáltatott betegeket.

Ezért van szükség arra, hogy a magyar kórházak is biztosítsák, azt a kényelmi és biztonsági szolgáltatást, amit már a kétcsillagos szállodák is nyújtanak, hogy mindenki saját zárható széfjével zárhassa el az értékeit.

Az egésznek a költsége kórházanként néhány millió forint egyszeri kiadást jelent, amelynek a fedezetét decemberben az OEP már átutalta.

A tárca kommünikéje szerint miközben a Fidesz folyamatosan arról beszél, hogy több pénzt kell az egészségügyre költeni, eközben egy olyan népszavazást kezdeményezett, amelyik több tízmilliárdot venne ki az egészségügyből.


A címlapról ajánljuk