eur:
394.26
usd:
370.41
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Még nem láthatók a gázvita következményei - a nap legfontosabb hírei

Egyelőre nem tudni, hogy mennyire befolyásolja az európai gázszállításokat az újabb orosz-ukrán gázvita. A Gazprom ugyan arra tett ígéretet, hogy nem lesz fennakadás, de az ukrán Naftogaz azt közölte: Kijev csökkentheti az Európába irányuló földgázszállításokat, ha az orosz vállalat a jelenleginél is kevesebb energiahordozót szállít Ukrajnának.

A tájékoztatás szerint az ukrán cég csak addig tudja garantálni az európai fogyasztóknak a szállítást, amíg az nem veszélyezteti az ukrán energiaellátás biztonságát. Korábban a Gazprom jelezte, hogy további 25 százalékkal csökkenti az Ukrajnának szánt földgáz mennyiségét. A vállalat azután döntött a szállítások csökkentéséről, hogy Kijev még nem rendezte 600 millió dolláros adósságát.

Magyarország támogatja Albánia NATO-tagságát. Ezt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mondta, miután Budapesten találkozott az albán kormányfővel. Sali Berisha úgy vélte: országa euroatlanti integrációjával stabilizálni lehet a Balkán biztonságát. A tájékoztatón Gyurcsány Ferenc emlékeztetett: a NATO áprilisi, bukaresti csúcsértekezletén várhatóan három ország, Albánia, Horvátország és Macedónia kap meghívást a szövetségbe.

Magyarország szeretne láthatóbb szerepet vállalni a közel-keleti tárgyalások légkörének javításában, még ha nem kulcsszereplő is a térségben - mondta a köztársasági elnök, miután Jeruzsálemben Cipi Livni izraeli külügyminiszterrel tárgyalt. Sólyom László úgy vélte: a megbeszélések légkörének javításához a többi között szükség lenne a demokráciát támogató projektek kidolgozására. Az államfő szerdán a ciszjordániai Rámalláhba utazik, ahol Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, majd Szalám Fajjád kormányfővel folytat megbeszélést. Aznap találkozik Ehud Olmert izraeli miniszterelnökkel is.

A népegészségügyi szűrésekre rendelkezésre álló források növelését szorgalmazza a Nemzeti Egészségügyi Tanács. A testület elnöke azt mondta: a munkát koordináló Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat kisebb létszáma és csökkentett költségvetése miatt elbizonytalanodhat a szűrőprogramok jövője. Papp Zoltán szerint koncentrálni kellene az elaprózott programokat, és azokhoz kellene rendelni a pénzt.

Még az első félévben kiírja a pályázatokat a kisforgalmú vasútszakaszok új formában való működtetésére a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium. Felsmann Balázs, a tárca infrastruktúráért felelős szakállamtitkára elmondta: a 38 megszüntetésre ítélt szárnyvonalnak várhatóan csak a fele maradhat meg a pályázatok után. Hozzátette: valószínűleg nem írnak ki minden egyes vasútszakaszra külön tendert, mert vannak olyan térségek, ahol több vonalat is egységesíteni kellene. Forráshiány miatt az idén mindössze 30 kilométer utat újíthatnak fel Budapesten. Erről Steiner Pál az MSZP, és John Emese, az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője beszélt a Főpolgármesteri Kabinet ülése után. A decemberben elfogadott, 2008-ra vonatkozó útfelújítási programban még 60 kilométernyi útfelújítás szerepelt, ami már akkor is jóval kevesebb volt a múlt évi, több mint 100 kilométernél.

Levélben fordult a főpolgármesterhez öt budai kerület polgármestere a BKV tervezett járatritkítása miatt. Az I., a II., a III., a XII. és a XXII. kerület vezetője arra kérte Demszky Gábort, hogy március 11-én tárgyaljon velük a kérdésről. A kezdeményező Láng Zsolt, II. kerületi polgármester az InfoRádióban elmondta: úgy vélik, hogy a járatritkítás az utasok számának további csökkenését, és közvetve a forgalmi dugók növekedését eredményezheti Budapesten.

Mintegy 10 százalékkal emelkedhetnek a hús- és húskészítmények fogyasztói árai az év második felében. Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke indoklásként azt mondta: az alapanyag ára jelentős mértékben, mintegy 10-30 százalékkal emelkedik és nő az energia- valamint a szállítási költség is. A szakmai szervezet arra számít, hogy a belföldi fogyasztás tovább csökken 4-5 százalékkal.

Mintegy 8 tonna élelmiszert foglaltak le a hatóságok a Kikelet hadművelet első 10 napján - közölte az országos főállatorvos. Süth Miklós elmondta: a húsvéti ünnepek előtt eddig 783 üzletet ellenőriztek, és több mint 5 tonna hús megsemmisítését rendelték el.

Romániában elfogadta a képviselőház az új választási törvényt, amely bevezeti az egyfordulós, egyéni választókerületes szavazási rendszert. Márton Árpád, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviselőházi frakcióvezetője elmondta: az ülésen részt vevő 18 magyar képviselő a szavazáskor tartózkodott, ugyanis a jogszabályba nem kerültek be azok a biztosítékok, amelyek a romániai kisebbségeknek szavatolnák a parlamenti képviseletet. Hozzátette: az RMDSZ azzal sem ért egyet, hogy a jogszabályban nincsenek rögzítve az egyéni választókerületek határai, ugyanis ezek megrajzolása jelentősen befolyásolhatja a választás kimenetelét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×