INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Hogyan vezessünk viharban?

Infostart / InfoRádió
Felborított a nagy szél egy kamiont hétvégén, a jármű a bábolnai felüljáróról esett le az M1-es autópálya Győr felé vezető oldalára. Az Allianz Hungária Vezetéstechnikai Tanpálya vezető instruktora szerint szeles időben oda kell figyelni a kormányzásra, és arra is, hogy helyesen fogjuk a volánt.

Személyautót nehezen borít fel egy szélvihar, a haladási irányából azonban jelentősen el tudja téríteni: akár amiatt is a másik sávban találhatjuk magunkat, hogy egy teherautó szélárnyékából kihajtva kocsink oldalába kap a szél - mondta az InfoRádiónak az Allianz Hungária Vezetéstechnikai Tanpálya vezető instruktora.

Szeles időben nagyon sok függ a jármű súlypontjától: fontos ilyenkor a kormányzás, hiszen a kormányzott kerekek kevésbé terheltek, mint a hátsók - közölte Pesoldt Ferenc.

Amikor szélben haladunk, szükség van az ellenkormányzásra, ám amint szélárnyékba érünk, egyenesbe kell kormányozni az autót. Amint kiérünk a szélárnyékból, újabb korrekcióra van szükség: a volánt ismét a szélirányba kell fordítani - magyarázta az Allianz Hungária Vezetéstechnikai Tanpálya vezető instruktora.

Rendkívül fontos a kormány fogása is: komoly bajba kerülhet az autós, ha alul, hat óránál fogja a volánt, vagy, ha csupán egyetlen nyitott tenyere pihen annak tetején - hangsúlyozta Pesoldt Ferenc.

Hanganyag: Kálló Izabella


A címlapról ajánljuk