INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Az orvosok nem szereti a legális drogokat

Infostart / InfoRádió
Magyarországon indokolatlanul szenvednek a betegek, mert orvosaik nem merik felírni az úgynevezett legális kábítószereket. Az ortopédusok, reumatológusok vagy idegsebészek gyakran nem ismerik az ellenőrzött fájdalomcsillapító szereket, ezért sokan, egészségkárosító módon szednek más, vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat.

Elsősorban a nem daganatos betegségben szenvedők szorulnának rá az úgynevezett legális drogokra - véli a Magyar Betegjogi Közhasznú Társaság elnöke, a Magyar Rákellenes Liga elnökségi tagja.

Az orvos-jogász Kismarton Judit az InfoRádióban elmondta: a mozgásszervi betegek a leggyakrabban nem-szteroid gyulladáscsökkentőket kapnak.

Õ találkozott már olyan beteggel is, aki négy-ötféle szert szedett egyszerre. Ezek természetesen vény nélkül kapható készítmények voltak, azaz nem orvos javasolta őket. A reklámoknak köszönhetően azonban gyakori, hogy a betegek olyan mennyiségben szedik ezeket, amely már súlyos gyomorvérzést okozhat.

A reumatológusok, idegsebészek és ortopédusok felírhatnak morfin tartalmú szereket, mégsem élnek a lehetőséggel. Kismarton Judit szerint azért, mert nem ismerik a legális kábítószereket, vagy azért, mert attól tartanak, hogy betegüknél függőség áll be. Õ azonban úgy látja: a modern, ellenőrzött szerektől nem alakulhat ki függőség a betegeknél.

A világon felhasznált fájdalomcsillapítók 89 százalékát Európában és Észak-Amerikában használják fel, míg a világ népességének 80 százalékát kitevő fejlődő országokra a fogyasztás 6 százaléka jut - áll az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Szerve éves jelentésében.

Magyarország nem veszélyeztetett

Magyarországon négyezerre tehető a heroinfogyasztók száma és 20-25 ezerre a rendszeres droghasználóké. Nálunk is, mint Európában, a cannabis a leggyakrabban használt drog, de az utóbbi időben növekszik a kokainfogyasztás is - mondta az InfoRádióban Topolánszky Ákos, a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet igazgató-helyettese, aki szerint Magyarországon még mindig nincsenek túl sokan a problémás droghasználók, azaz a függők.

A világon tavaly mintegy 50 ezer hektárról 70 ezer hektárra nőtt 2007-ben az előző évhez képest a cannabis termesztésére használt földterület.

A kokainnal főleg Finnországban, Németországban, Spanyolországban és Svájcban élnek egyre többen. A heroinhasználók száma viszont visszaesőben van, bár Afganisztánban - amely a világ heroin-fogyasztásának 95 százalékát fedezi - továbbra is növekszik a termőföldek mérete és száma.

Hanganyag: Torda Júlia


A címlapról ajánljuk