INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Nem fizet kártérítést az ELMŰ a vihar okozta áramkimaradások miatt

Infostart / InfoRádió
Hétfő reggelre már az összes nagyobb kiterjedésű üzemzavart elhárította a Budapesti Elektromos Művek - mondta az InfoRádiónak Boros Norbert, a cég kommunikációs igazgatója. Hozzátette: a hétvégi üzemzavarok kapcsán az ELMŰ csak akkor tartozna kártérítési felelősséggel, ha valamilyen mulasztás folytán nem történt volna meg a hibaelhárítás.

A hétvégi vihar mind a Budapesti Elektromos Művek, mind az ÉMÁSZ területén komoly károkat okozott - közölte az InfoRádióban Boros Norbert, az ELMŰ kommunikációs igazgatója.

Kifejtette: az üzemzavarok főként Dél-Pest, Csepel és Óbuda területén keletkeztek, valamint ott, ahol sok a fa. Emellett a gyöngyösi régióban voltak jelentősebb kimaradások.

Budapest környékén 70-75 ezer ember maradt áram nélkül szombatról vasárnapra virradó éjszaka - mondta Boros Norbert. Hozzátette: a szél még vasárnap éjszaka is okozott károkat, emiatt újabb 10 ezer lakás maradt áram nélkül.

A nagyobb kiterjedésű üzemzavarokat sikerült hétfőre elhárítani, jelenleg már csak egyes családi házak bekötővezetékei vannak problémák, valamint a megszűnő és újra felerősödő szél még néhány gallyat a vezetékekre sodor - közölte a kommunikációs igazgató.

Boros Norbert kiemelte, hogy egy ekkora üzemzavar esetén képtelenség fogadni valamennyi hibabejelentésről szóló hívást. Hozzátette: a hívásokat rögzítik, a címek bekerülnek a rendszerben és a hibaelhárítás folyik.

Az ELMŰ-nek is mindent meg kell tenni a hiba elhárítása érdekében, de a vis maior-nak számító vihar esetében ezek nem azonnal megoldható hibák - hangsúlyozta.

Akkor van kártérítési felelőssége a társaságnak, ha valamilyen vétkes mulasztás folytán nem történik meg a hibaelhárítás, ám erről jelenleg nincs szó, mert szinte teljes személyzettel dolgoznak - emelte ki Boros Norbert.


A címlapról ajánljuk