eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Miért vannak óriási különbségek a távhőárak között

A távhőcégek váltig állítják, hogy ők költséghatékonyan szolgáltatnak, csak a lakásokban keletkezik nagy veszteség az egyedi szabályozás hiánya miatt. Ahogy a gáz drágul, egyre kevesebben hisznek ebben, és megpróbálnak menekülni a hatalmas számlák terhe alól - írta a Népszabadság.

Két-háromszoros különbségek is előfordulnak ma településenként a fűtésszámlákban. Egy kétszobás panellakásban a fűtéséért és a meleg vízért 10-15 ezer forintot kell fizetni a városokban: a legkevesebbet Győrött, ahol most sem emelnek, míg Nyíregyházán, ahol eddig is 16 ezer fölötti számok szerepeltek a számlán, márciustól 5-7 százalékos drágulásra lehet számítani.

Budapesten már 40-50 ezer forintot fizetnek a családok egy hónapra, és nehezen tudnak kiigazodni a számok és a magyarázatok között. Ez nem is csoda, hiszen a Fővárosi Közgyűlés megváltoztatta az alapdíj-hődíj arányokat, így aztán most már talán csak a szakértők tudnak kiigazodni azon, vajon a nagyobb hideg, a magasabb gázár, vagy a nagyobb mohóság miatt kell márciusban kétszer annyit fizetni, mint egy éve.

A Népszabadság azt írja, hogy az Országgyűlés ma tárgyalja a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumáról szóló határozati javaslatot, amely az Országgyűlés saját, állandó intézményévé emelné a szervezetet. A határozati javaslatot, amelynek elfogadásához egyébként feles többség is elegendő, egyedül a liberálisok nem támogatják.

A KMKF 2004. szeptember 10-én alakult meg a különböző kárpát-medencei államok országos vagy tartományi, megyei szinten megválasztott képviselőinek és az Európai Parlamentben mandátummal rendelkező magyar képviselők egyeztető fórumaként. A KMKF évi egy alkalommal, szeptemberben plenáris ülést tart Budapesten.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy beérkezett az országba és rövidesen üzembe helyezik azt a három páncélozott, golyóálló Audit, amelyet a Köztársasági Õrezred szerzett be a kormányfő és más védett vezetők biztonságos szállítására. A Havaria Press úgy tudja, hogy a három luxusautó megvásárlása része annak a 14 darabos, 370 millió forintos új autó-beszerzési programnak. Mivel a beszerzés valamennyi részlete államtitok, nem lehet tudni, milyen felszereltséggel érkeztek az autócsodák, illetve mennyibe kerültek az autók külön-külön.

A Magyar Nemzet szerint a népszavazáson való részvételre és a három igenre buzdítottak a Lungo Drom szombati kongresszusának felszólalói. Farkas Flórián elismerte, hogy a cigányság egy része nem képes és nem akar alkalmazkodni a társadalmi normákhoz, és ezzel a becsületes cigányoknak is ártanak. Úgy fogalmazott: ezért elhatárolódnak a cigányság bajkeverők kisebbségétől, de elvárják ugyanezt a többségi társadalomtól is a cigányellenes megnyilvánulásokkal szemben.

A budapesti tőzsdén szereplő negyven társaság összesített eredménye 2007-ben 647 milliárd forintra rúgott, ami 10,3 százalékkal kisebb a 2006-osnál - írja a Napi Gazdaság. A csökkenés teljes egészében a MOL-nak tudható be - a társaság 75 milliárd forintos eredménycsökkenésétől eltekintve a többi 39 tőzsdei cég összesített eredménye gyakorlatilag a 2006-os szinten maradt 2007-ben is, noha a blue chipek közül a Richter és az Mtelekom is rosszabb eredményt ért el, mint egy évvel korábban. A nagyok közül csak az OTP tudott javítani, ám profitnövekedése elmaradt a megszokott ütemtől.

A parlamenti bizottságok ma tárgyalják a pénteken benyújtott adócsomagot, amely az áfatörvény pontatlanságait is korrigálja, és megváltoztatja az adózás rendjéről szóló törvényt - írja a Világgazdaság. Az áfatörvényből a fordított adózásra vonatkozó passzusokat is sok bírálat illette, a módosítás szűkíti az építő szerelő szolgáltatásoknál fordítottan adózó tevékenységek körét. Bővül a cégek választási szabadsága ingatlanok bérbeadásánál, és egyszerűsödik a közbeszerzésekkel kapcsolatos kifizetésekhez szükséges nullás igazolások kiadása.

A porfolio.hu azt írja, hogy erős általánosítás a gyógyszerárak csökkenéséről szóló egészségügyi minisztériumi közlemény, mivel a KSH adataiból kiderül: a gyógyszerek általános árszintje stagnált, enyhén emelkedett. Az Egészségügyi Minisztérium közleménye szerint 2007 áprilisától kezdve minden hónapban csökkentek a gyógyszerárak, a gyógyszer-gazdaságossági törvény hatására.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján azonban az áresést mutató termékkör csupán visszafogni tudja az általános inflációs környezetben a gyógyszerek átlagos drágulását, tehát más termékek jelentősen drágulnak. Sőt, ha a lakosság teljes egészségügyi kiadásának árszintjét nézzük, akkor megállapíthatjuk: 2008 januárjában 13,5 százalékos volt az egyéves drágulás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×