eur:
392.5
usd:
365.82
bux:
66629.59
2024. április 26. péntek Ervin

2200 esetben riasztották a tűzoltókat a viharkárok miatt - képek

Vasárnap hajnalig 2.275 esetben riasztották a tűzoltókat, elsősorban fakidőlések és épületkárok miatt a szombati országos vihart követően - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Dobson Tibor elmondta: jelenleg a szombati viharkárok helyreállítása zajlik. A főváros valamennyi kerületéből érkeztek hívások. Mgrongálódott a Nemzeti Múzeum, a Heim Pál Gyermekkórház, a Fradi-pálya, a XI. kerületi uszoda és egy kispesti bevásárlóközpont teteje és ledőlt a Városháza egyik kéménye is.

Országszerte zajlik a szombati viharkárok helyreállítása. vasárnap hajnalig összesen 2.275 esetben riasztották a tűzoltókat, elsősorban fakidőlések és épületkárok miatt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Szombaton országszerte pusztító erejű viharos szél tombolt, a legnagyobb erősségű, óránkénti 140 kilométeres széllökést Dél-Budán mérték.

Legtöbb esetben kidőlt fák, megrongálódott épületek, háztetők miatt kértek segítséget, és sok gépkocsikárról is érkezett bejelentés.

Budapesten összesen 145 alkalommal vonultak a tűzoltók és további 500 esemény miatt kell még intézkedniük. 84 esetben fakidőléshez vonultak, 64 alkalommal pedig tető- és épületkárok miatt kellett intézkedniük. Több esetben elektromos vezetékekre dőlt a fa, a mentés, helyreállítás idejére sok helyen áramszünet is volt.

A fővárosban megrongálódott a Nemzeti Múzeum, a Heim Pál Gyermekkórház, a Fradi-pálya, a XI.

<

Vihar után (képgaléria)

kerületi uszoda és egy kispesti bevásárlóközpont teteje és a Városháza egyik kéménye is ledőlt. A Síp utcában egy társasház teljes tetőszerkezetét gerendástul az utcára döntötte a szél; csak itt nyolc autó tört össze, ám máshol is nagyon sok gépkocsi sérült meg a szélben lerepülő cserepek, téglák és törmelék alatt.

Személyi sérülés nem történt Budapesten.

A Ferihegyi Repülőtéren a vihar idejére le kellett állítani a légiközlekedést.

Az Új köztemetőt lezárták

Az Új köztemetőt teljesen, a Pesterzsébeti temetőt pedig részlegesen lezárták a szombati vihar okozta károk miatt - közölte a Budapesti Temetkezési Intézet sajtóreferense.

Pénzes Kristóf ismertetése szerint a temetőkben fákat csavart ki a nagy erejű szél szombaton. Mindkét temetőben körülbelül húsz-húsz fa dőlt ki és sírok is megsérültek. A károk pontos felmérése jelenleg is tart. Várhatóan a hétfői nap végére felszámolják a károkat.

Dobson Tibor az InfoRádiónak elmondta: a legtöbb lakóépület a Békés megyei Dévaványán és a Győr-Moson-Sopron megyei Nagyszentjánosban rongálódott meg.


Pusztítás a Síp utcában (képgaléria)

Bács-Kiskun megyéből 132 bejelentés érkezett, személyi sérülés nem történt és lakhatatlanná sem váltak épületek. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 22 alkalommal kellett a tűzoltóknak intézkedniük. Mindössze egy kézsérülés történt, amikor Miskolcon egy fát személyautóra döntött a szél. Boldván a szél bedöntötte egy ház tűzfalát, a tűzoltók belülről megtámasztották, a lakók pedig egy családhoz költöztek.

Csongrád megyében 18 esetben riasztották a tűzoltókat fakidőléshez, illetve elektromos vezeték szakadáshoz. Árpádhalmon 15 ház tetőszerkezete sérült meg, az egyik házból életveszély miatt kiköltöztették az ott lakókat.

Fejér megyében 97 alkalommal vonultak a tűzoltók, döntően fakidőlésekhez és épületkárokhoz.

Beloianniszban a könyvtár tetejét teljes egészében, a művelődési ház tetejét pedig csaknem teljesen levitte a szél, az általános iskola tetőszerkezetét pedig több helyen megbontotta.

Kajászón a református templom tornyát rongálta meg a szél, a templomot életveszélyessé nyilvánították.

Győr-Moson-Sopron megyében összesen 90 esethez riasztották a tűzoltókat. Nagyszentjános településen több mint 200 épület rongálódott meg. A lakások azonban lakhatók maradtak, senkit sem kellett elköltöztetni.

Hajdú-Bihar megyében a Debreceni egyetem agrár karának épületének tetejét, Hajdúszoboszlón pedig az Árpád uszoda tetejét rongálta meg a szél. Heves megyében Tarnabod és Tarnaörs településeken is annyira megrongált egy-egy házat a szél, hogy lakhatatlanná minősítették azokat.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászkiséren egy épület vált lakhatatlanná. Komárom-Esztergom megyében 155 alkalommal kellett a tűzoltóknak viharkárokhoz vonulniuk. Szombat délután folyamán az M1-es autópálya bábolnai lehajtójánál a szél egy kamiont az autópályára lökött, ketten könnyebben megsérültek. Nógrád megyében Vanyarc településen 15 épületben keletkezett kisebb-nagyobb kár.

Pest megyében 299 esetben fakidőléshez, 41 esetben épületkárokhoz riasztották a tűzoltókat. Vecsésen az iskola tornatermének 400 négyzetméteres tetejét tépte le az erős szél. Ugyancsak Vecsésen egy lakóházra rádőlt a szomszéd épület tűzfala, amely így lakhatatlanná vált, ki kellett költöztetni az ott lakókat.

Kocsoron egy fa rádőlt egy tanyaépületre, itt ugyancsak ki kellett költöztetni az ott lakókat.

Tolna megyében a vihar leginkább Bátaszék, Bonyhád, Dombóvár, Szekszárd, Tolna és Fadd településeket érintett, elsősorban fakidőlésekhez és tetősérülésekhez riasztották a tűzoltókat. Zala megyben 35 káresethez vonultak a tűzoltók, elsősorban Nagykanizsa és Lenti környékén.

A MÁV szóvivője közölte: vasárnap reggelre minden vasútvonalon helyreállt a közlekedés, a vonatok ismét menetrendszerűen járnak. A szombati vihar több helyen fákat döntött a vasúti pályára, felsővezetékek szakadtak le - tette hozz Sigulinszki Tibor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×