eur:
388.93
usd:
361.81
bux:
68115.91
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Több milliós jutalmak a köztisztviselőknek

Megválik legértékesebb ingatlanjaitól a MÁV: a vezérigazgatóság Andrássy úti épületét, tizenegy másikkal együtt ingatlanalapba szervezik. A befektetők az alap jegyeinek vásárlására március elejéig jelentkezhetnek - írta a Népszabadság.

A legértékesebb irodaépületekkel, ipari területekkel, lakóházzal, óvodával kistafírozott MÁV Ingatlanbefektetési Alap nyilvános, 7,5 milliárd forintnyi részének jegyzésére pénzintézeteknek, ingatlanfejlesztőknek lesz lehetőségük.

A kisbefektetők egy hete meghirdetett kedvezményes állami tulajdonhoz juttatása még nem kaphatott helyet a vasút legalább egy éve formálódó ingatlanhasznosítási programjában.

Kilencvenkilenc évre bérbe adná a kormány az állami tulajdonban lévő mintegy 966 ezer hektár erdőt a területek kezelésével megbízott zártkörű részvénytársaságoknak, majd a bérleti szerződés megkötése után ezeket a cégeket eladnák - olvasható a Magyar Nemzetben.

A lap értesülései szerint Kósa Lajos és Tasó László országgyűlési képviselők az év elején az erdők önkormányzati tulajdonba adását kezdeményezték, ám ezt - a fenti információk ismeretében - az Országgyűlés önkormányzati és területfejlesztési bizottsága nem támogatta.

Az év elején a PricewaterhouseCoopers a világ nagyvállalatainak vezetői körében arról készített közvélemény-kutatást, hogy cégük működését hogyan érinti a korrupció. A felmérés szerint a cégvezetők kétharmada tapasztalt üzleti tevékenysége során korrupciót - írta az Index.

A válaszadók 63 százaléka tapasztalt korrupciót vállalatánál, 45 százaléka mondta, hogy a korrupció veszélye miatt nem lépett be egy piacra vagy nem élt az adott üzleti lehetőséggel, 34 százaléka szerint cége korrupt hivatalnokok miatt vesztett el üzleti lehetőségeket, 42 százaléka véli, hogy versenytársai csúszópénzt fizettek.

Hárommillió forintnál is nagyobb jutalmat kaphat egy minisztériumi főosztályvezető, ha kiváló munkát végez; a miniszteri tanácsadók kétmilliónak örülhetnek, de a középiskolát végzett köztisztviselők jutalma is elérheti a nyolcszázezret - olvasható a Világgazdaságban.

Megváltozott a közigazgatáson belül működő teljesítményértékelési rendszer, a most életbe lépett módosított kormányrendelet húszezer közszolgát érint. Az új TÉR nagy változása, hogy "puhítottak" a kötelező elosztás arányain, így az egyes minősítési kategóriákba az idén többen kerülhetnek, mint tavaly.

Vagyis több "kivételes", "magas szintű", illetve "jó" teljesítményt nyújtó közszolga lehet. A főnök év közben részjutalomban részesítheti a jól dolgozókat.

Tavaly hét százalékkal nőtt az új lakások száma, az építési engedélyeké viszont egy százalékkal visszaesett. Az építési kedv újabb megtorpanására utaló trendet nem indokolja a piac jelenlegi állapota, különösen Budapesten nem - mondta a Napi Gazdaságnak az OTP Ingatlan Zrt. vezérigazgatója.

Magyarázat lehet a beruházók által a projekthez kapcsolódó közműfejlesztés illetékkötelezettsége, amire általános megoldást a mai napig nem sikerült találni, valamint az ügyintézés esetenkénti lelassulása. A vállalkozói lakásépítés felfutása miatt újra csökkent az átlagos alapterület.

A penzcentrum.hu összeállítást közöl arról, hogy mi a teendő, ha valaki megunta a havi törlesztést. A pénzügyi portál szerint ezt minden bizonnyal egyik adós sem szíveli, erre apellálnak az Egyesült Államokban a hitelintézetek, amikor arról próbálják meggyőzni az ügyfeleket, hogy fizessenek inkább kétheti rendszerességgel, így ugyanis hamarabb letudhatják tartozásukat és kevesebb kamatot is kell fizetniük.

Hazánkban nem túl elterjedtek az ilyen konstrukciók, a pénzügyi portál ugyanakkor - a tengerentúli példák miatt - szükségét érzi áttekinteni, hogy mire kell figyelni a kéthetes törlesztésnél.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Hamarosan érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Hamarosan érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×