eur:
389.73
usd:
362.69
bux:
68066.01
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Felkészülten várja az ország, hogy lecsapjon az influenza

Jónak találta Magyarország felkészültségét egy esetleges influenza-világjárványra az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága. A testület elnöke hangsúlyozta: a világméretű járvány kialakulásának kockázata nem nőtt - ám minden ország, így Magyarország is időről időre felülvizsgálja saját felkészülési programját.

A felkészültség ellenőrzésekor többek között olyan kérdéseket kell vizsgálni, mint a képzés, a higiénés feltételek, a szakszerű tájékoztatás, a gyógyszerkészletek és a védőoltások kifejlesztésének lehetőséget - mondta az InfoRádiónak az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke.

Kökény Mihály szerint Magyarország szerencsés, hiszen rendelkezik saját oltóanyaggyártó kapacitással, emellett birtokában van egy olyan technológia, amellyel egyszerűbben és gyorsabban lehet előállítani az újonnan megjelenő vírusok elleni védőoltást.

Az az átfogó felkészülési terv, amely egy esetleges influenza-világjárvány kitörése esetén lépne életbe, meghatározza a feladatokat: egyebek mellett a kórházak kijelölését, az egészségügyi szakszemélyzet mozgósíthatóságát - magyarázta a szakpolitikus.

Egy nagyobb influenzajárvány esetén a kórházban elhalasztanák a programozott beavatkozásokat és felvételeket, kapacitásokat szabadítanának fel - mondta Kökény Mihály, hozzátéve: a közegészségügyi és katasztrófavédelmi szakemberek időről időre nemzetközilieg koordinált szimulációs gyakorlatot is végeznek, hogy éles helyzetben minden olajozottan működjön.

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke közölte: a felkészülési terv más kórokozók által előidézett járvány vagy egészségügyi vészhelyzet esetén is alkalmazható, de egyelőre az influenza-világjárvány kitörése a legvalószínűbb.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×