eur:
389.7
usd:
362.76
bux:
68017.66
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Erdő Péter: Az emberiség csapdahelyzetbe jutott

A hit és a tudomány állandó párbeszédére van szükség a közjót fenyegető problémák megoldására - mondta Erdő Péter bíboros, prímás az InfoRádióban. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye érseke hozzátette: a család, a gazdaság és környezetvédelem kérdésében is társadalmi csapdahelyzetbe jutott az emberiség.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye érseke az InfoRádióban a közjó figyelembevételének fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, a közjó az egyén javának és a közösség érdekének összeegyeztetéséből fakad, amelynek során a közösség életfeltételeit védelmezzük az egyén esetleg mértéktelen önérvényesítésével, egoizmusával.

A közjó figyelmen kívül hagyása az egész világon nagy problémákat szül az emberiség számára - figyelmeztetett Erdő Péter, hozzátéve: veszélybe kerül a család, azaz az emberi élet és a kultúra reprodukálója. De mint mondta, érdemes szót ejteni arról is, hogy az immár globálissá váló gazdaság, a pusztán pénzügyi logikája folytán hogyan zúzza össze a társadalmi élet alapjait.

Erdő Péter rámutatott: a vállalatok költségvetéseiben nem jelennek meg például olyan értékek, mint a tiszta levegő vagy a tiszta víz megőrzése. Pedig ezek olyan súlyos problémák napjainkban, amelyekre már a világgazdaság vezetői is odafigyelnek.

Megoldás azonban még nem létezik. Erdő Péter szerint a környezetszennyezés terén az emberiség csapdahelyzetbe jutott.

Van megoldás

És hogy hogyan lehet ebből kitörni? A bíboros szerint kell hozzá világos értéklátás, az egyéni felelősség tudatosítása, és kell hozzá a szolidaritás érzése is. Mert ha mindenki csak az egyéni érdekeit veszi figyelembe, az nem szül közjót.

Erdő Péter szerint az egyház az önzés, a rövidlátás, illetve a tudatos kirekesztés elvetésére taníthatja meg a gazdaságot. De hogy mindez konkrétan milyen erőfeszítéseket igényel, ahhoz a tudományokkal való párbeszédre van szükség - hangsúlyozta a bíboros.

Mint mondta, az egyház által példaként állított alapmagatartásnak megvan a konkrét megfelelője az ilyen helyzetekre, de hogy micsoda, ahhoz már szükség van a szakemberek ismeretére is.

"Ezért csak a hit és a tudomány konkrét párbeszéde segítheti a társadalmat ezen kérdések megoldásában" - hangsúlyozta Erdő Péter.

Szerző: Egeresi Tünde

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×