eur:
389.67
usd:
362.69
bux:
67995.88
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Csaknem hatszázalékos gázáremelés április 1-jétől

Április 1-jétől átlagosan 5,8 százalékkal emelkednek a lakossági földgázárak, a nem lakosságiak átlagosan 5,2 százalékkal - közölte a gazdasági tárca.

Ábrahám Gergely, a gazdasági tárca szóvivője az InfoRádióban elmondta: a Magyar Energia Hivatal eredeti javaslatában foglaltaknál visszafogottabb változás oka az, hogy a földgáztörvény parlamenti vitája során a piacnyitás várható időpontja későbbre tolódott, ennek megfelelően hosszabb idő áll rendelkezésre a közüzemi nagykereskedővel szemben fennálló tartozás kiegyenlítésére.

A Magyar Energia Hivatal negyedévente vizsgálja felül a gázárakat a nemzetközi piaci tendenciák alapján, majd javaslatot tesz az árváltozásra.

Ábrahám Gergely, a gazdasági tárca szóvivoje szombaton azt mondta: a hivatal most 13 százalékos emelést indítványozott, de ezt a közigazgatási egyeztetésen nem támogatták.

"A hazugság politikája"

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője újságíróknak azt mondta, folytatódik a hazugság politikája.

Azok után, hogy a szociális válság egyre mélyül, elfogadhatatlan az újabb gázáremelés, és hogy már megint hazudtak - közölte.

Emlékeztetett: néhány évvel ezelőtt az akkori szocialista miniszterelnök megkérdezte, hány évre ígérje meg, hogy nem lesz gázáremelés.

Hozzátette, van olyan magas rangú szocialista politikus, aki szintén "próbálta lassan mondani, hogy mindenki megértse, nem lesz gázáremelés".

Amióta ezek az ígéretek elhangzottak, nyolc alkalommal emelkedett a gáz ára, összesen 78 százalékkal - mondta Szijjártó Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×