eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Navracsics: "A kormányfő a Fidesz programjából vett át részeket"

Navracsics Tibor szerint Gyurcsány Ferenc a Fidesz programjából vett át részleteket országértékelő beszédében. Dávid Ibolya üdvözölte az állampolgárok tulajdonhoz juttatását, de hiányolta a program részleteit, az SZDSZ elnöke pedig kétszer akkora adócsökkenést javasolt, mint a kormányfő.

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője örömmel hallotta a munkahelyteremtő tehercsökkentésre vonatkozó miniszterelnöki bejelentéseket, ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy néhány hónappal ezelőtt maga Gyurcsány Ferenc mondta az ilyen kezdeményezésekre, hogy butaságok.

Navracsics Tibor rámutatott: nincs olyan párt a parlamentben, amelyik nem értene egyet ezekkel a jelszavakkal, legfeljebb jogvédelmi problémákat vethet fel, hogy a kormányfő korábbi Fideszes programokból vett át részeket.

Az ellenzéki politikus szólt arról is, hogy 2002 második negyedévében a munkanélküliség 5,6 százalékos volt, a legutóbbi ilyen adat 7,7 százalék; az infláció 2007-ben 8 százalék körül volt, a nyugdíjas pénzromlás 10 százalék felett van.

A távfűtésért tavaly több mint 31 százalékkal kell többet fizetni, mint azt megelőző esztendőben, miközben a gazdasági növekedés mindössze 1,3 százalék.

Hozzátette: ennél rosszabb helyzet valóban nem lehet. A Fidesz frakcióvezetője, utalva Debreczeni József Gyurcsány Ferencről készített könyvére és az abban tett nyilatkozatára, a rendszerváltás idején megvalósult kárpótlására, valamint az állami vállalatok privatizációjára, megkérdezte: "Éhes még miniszterelnök Úr? Ezeket a cégeket is áron alul akarja megvenni?"

Dávid Ibolya a megfontoltságot hiányolja

A Gyurcsány-kormány újabb kísérleti szakaszáról beszélt az MDF elnök-asszonya. Dávid Ibolya szerint kevesebb improvizációra és több megfontolásra lenne szükség.

Kifejtette: a miniszterelnök beszédből nyilvánvalóvá vált, hogy visszatért ahhoz, amit korábban az MDF hirdetett meg. A polgárosodás azonban nemcsak a tulajdonszerzésről szól.

Rámutatott: ez a kormány büntette a megtakarításokat, az elvonások pedig nem a polgárosodást szolgálják. Megjegyezte: polgár rendet is akar, ahol a dolgoknak vannak következményei.

Az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese közölte: az elmúlt egy évben nem készültek el azok a hatástanulmányok, amelyek megteremtenék a feltételeit az állami vállalatok tőzsdére vitelének, amit egyébként Gyurcsány Ferenc tavaly már megígért az MDF frakció előtt.

Semjén: "Tragikomikus végjáték"

A KDNP pártelnök-frakcióvezetője tragikomikus végjátéknak nevezte a miniszterelnök beszédét.

Semjén Zsolt emlékeztetett a 2006-os választások előtt elfogadott adócsökkentési programra. Ezek után bízik abban, hogy a mostani ígértet a kormány nem vonja vissza a március 9-ei népszavazás után.

Hangsúlyozta, hogy Gyurcsány Ferenc nagyobb adósságot halmozott fel, mint Kádár János. A pártállami vezető 21 milliárd dollárt, míg a hivatalban lévő kormányfő 25 milliárd dollárt.Az MSZP frakcióvezetője szerint az ellenzéki felszólalók kampánybeszédeket mondtak. Lendvai Ildikó úgy vélte, a kormány számára az ellenfél a kiszolgáltatottság, a mély és áthidalhatatlan árkok. Nem új célokat, hanem új eszközöket kellett keresni. Közölte: nem hozott megoldást például a családi adókedvezmény, vagy az óvodai ingyenétkezés.

Az SZDSZ elnöke nagyobb adócsökkentést javasol

Az SZDSZ pártelnök-frakcióvezetője liberális fordulatot sürgetett a gazdaságpolitikában és a közteherviselésben. Kóka János gyorsabb stabilizációs törekvéseket és nagyobb adócsökkentést akar. A szabad demokrata politikus megduplázná az összeget, azaz 400 milliárd forintos mozgásteret biztosítana a kormány számára az adócsökkentésre.

Gyurcsány Ferenc viszontválaszában kitért arra, hogy 2002-ben 3,8 millióan, tavaly 3,9 millióan dolgoztak a KSH adatai alapján. Tetszetős szólamnak tartotta az állami kiadáscsökkentésekre irányuló javaslatokat. A miniszterelnök azt mondta: 1 forintból ugyanis 67 fillért tesznek ki a szociális kiadások. Radikálisan adót, kiadást csökkenteni ezeknek a kiadásoknak a lefaragását jelentené.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 10:22
×
×
×
×