eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Ismét vannak medúzák a Fővárosi Állatkertben

Ötven év után ismét láthatóak medúzák a Fővárosi Állatkertben. Az egyik tengeri akváriumban kékes fénnyel világítják meg az állatokat, hogy áttetsző, 95 százalékban vízből álló testük jól látható legyen.

A medúzák fél évnél nemigen élnek tovább, az állatkert dolgozói most dolgoznak az állatok szaporításán, a háttértenyészet megvalósításán - mondta az InfoRádióban Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.

A medúzák nehezen tarthatók, csak különlegesen kialakított akváriumban lehet elhelyezni őket, hiszen testük akár egy felszálló légbuboréktól is eltörhet.

Az állatkert egy három köbméteres akváriumot alakított ki számukra, amelyet kék fénnyel világítanak meg.

Mivel a medúzák 5-7 hónapig élnek, az állatkertnek gondoskodnia kell az utánpótlásról is. Munkatársaik most dolgoznak a háttértenyészet létrehozatalán.

A medúzák szaporodására a nemzedékváltás jellemző. A vízbe szórják petéiket vagy parányi utódaikat, az ezekből kikelő apró lények rátapadnak valamilyen kőre és kúpszerű alakzattá növekednek. Ezután elkezdenek osztódni, majd az osztódással létrejött mini, csészealjszerű élőlények leválnak és új medúzává fejlődnek.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 10:22
×
×
×
×