eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Závecz: a kormány kampánya kezdi meggyőzni a szocialista szavazókat

A Fidesz szavazóinak több mint 90 százaléka a vizitdíj, a kórházi napidíj, valamint a tandíj eltörlését támogatná a március 9-ei népszavazáson. Závecz Tibor, a Szonda Ipsos véleménykutatási igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a szocialista szavazóbázis megosztottabb a kérdéseket illetően. Az MSZP szimpatizánsainak többsége nemmel szavazna a tandíjjal összefüggő kérdésre.

A lakosság egészének 70, 75, illetve 80 százaléka ellenzi a felmérések szerint sorrendben a tandíjat, a vizitdíjat, illetve a kórházi napidíjat - mondta az Arénában Závecz Tibor. A Szonda Ipsos véleménykutatási igazgatója szerint, ha azt nézzük, hogy az egyes pártok támogatói hogyan vélekednek ezekről a kérdésekről, akkor kiderül, hogy a Fidesz tábora nem differenciál: 90 százaléknál nagyobb arányban utasítja el mindhárom díjat.

Az MSZP tábora megosztott, különbözőképpen látja a három kérdést, a kórházi napidíjat illetően például a cég felmérése szerint többen vannak, akik igennel szavaznának. A vizitdíj esetében fele-fele arányban vannak a szocialista támogatók és ellenzők, míg a tandíjat illetően pedig a nemek vannak többségben.

Az említett felmérés készítése óta az MSZP-hívek álláspontja - Závecz Tibor szerint, feltehetően a kormány tájékoztató kampányának következtében - már változott: az igenek aránya mind a három kérdésben csökkent, és oszlik a bizonytalanság.

Összességében azonban a mérések azt mutatják, hogy mindhárom kérdésben a szavazók negyven-negyven százaléka fog igennel szavazna - összegezte Závecz Tibor.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Az éghajlatváltozás következménye: szebb jövő vagy apokalipszis?

Az éghajlatváltozás következménye: szebb jövő vagy apokalipszis?

Az emberi társadalom az innovációnak és globalizációnak köszönhetően korábban képes volt felszabadítani magát a klíma uralma alól, de mára új függőség alakult ki az ember által létrehozott éghajlati rendszerrel szemben. Az elmúlt évtizedekben a fosszilis energiatermelés növekvő mértéke hozzájárult az üvegházhatás fokozódásához, ami jelentős hőmérséklet-emelkedést és időjárási szélsőségeket eredményezett. A fogyasztás mérséklése és a globális energiatermelés dekarbonizálása elengedhetetlen a jövő katasztrófáinak elkerüléséhez. A célok eléréséhez progresszív adózási rendszerek és nemzetközi együttműködés szükséges, különös tekintettel a megújuló energiaforrásokra történő átállásra. Enélkül az emberiség a közeljövőben pusztító ökológiai válságokkal nézhet szembe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×