eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Sík Endre: a vizitdíj nem csökkentette a hálapénzt

A TÁRKI kutatása szerint a vizitdíj egy évvel ezelőtti bevezetése ellenére fent maradt a paraszolvencia. Sík Endre, az intézet vezető kutatója az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: hálapénzt leginkább a nők és az idősek adnak az orvosoknak.

Az emberek úgy érzékelik, hogy a kórházi orvosoknak adott hálapénz valamelyest csökkent - ám nagyon magas értékről alig valamennyit lett kevesebb, vagyis még mindig igen jelentős mértékű - mondta az Arénában Sík Endre.

A TÁRKI vezető kutatójának ismertetése szerint a megkérdezettek negyede szokott hálapénzt fizetni a háziorvosnak - ebben nincs változás.

A szakértő szerint, nem lehetett várni, hogy a vizitdíj bevezetése után egy évvel ezen a téren érdemi változás következzen be, hiszen itt "kultúrává merevedett" szokásról van szó.

Hálapénzt leginkább a nők és az idősebbek adják, vagyis azok, akik a legtöbbször kerülnek olyan helyzetbe, hogy "érdemes"honorálni az orvos szívességét, és jobban hozzá is szoktak ehhez - tette hozzá. Számukra ez "beruházást" jelent, vagyis a döntésük racionális - hangsúlyozta Sík Endre.

Mivel a fiatalok 17 százaléka is ad hálapénzt, ez azt jelenti, hogy "nőnek bele" ebbe a kultúrába. Az ő esetükben csak akkor várható változás a hozzáállásban, ha látják, hogy egy hosszú ideje jól működő egészségügyben megtapasztalják, hogy erre nincs szükség - tette hozzá a TÁRKI vezető kutatója.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Az éghajlatváltozás következménye: szebb jövő vagy apokalipszis?

Az éghajlatváltozás következménye: szebb jövő vagy apokalipszis?

Az emberi társadalom az innovációnak és globalizációnak köszönhetően korábban képes volt felszabadítani magát a klíma uralma alól, de mára új függőség alakult ki az ember által létrehozott éghajlati rendszerrel szemben. Az elmúlt évtizedekben a fosszilis energiatermelés növekvő mértéke hozzájárult az üvegházhatás fokozódásához, ami jelentős hőmérséklet-emelkedést és időjárási szélsőségeket eredményezett. A fogyasztás mérséklése és a globális energiatermelés dekarbonizálása elengedhetetlen a jövő katasztrófáinak elkerüléséhez. A célok eléréséhez progresszív adózási rendszerek és nemzetközi együttműködés szükséges, különös tekintettel a megújuló energiaforrásokra történő átállásra. Enélkül az emberiség a közeljövőben pusztító ökológiai válságokkal nézhet szembe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×