eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Félezer pszichiátriai beteg esett ki az ellátásból

Legalább félezerre tehető azoknak a pszichiátriai betegeknek a száma, akik az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bezárása után kezelés nélkül maradtak - mondta az InfoRádiónak a Magyar Pszichiátriai Társaság vezetőségi tagja. Német Attila hozzátette: az OPNI-ból úgy helyezett át ágyakat is a minisztérium, hogy azok közül jó néhány az ígéretek ellenére eltűnt a rendszerből. A fővárosi epilepszia-ellátásból is tűntek el ágyak az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bezárása után - mondta az InfoRádiónak a Szent István Kórház epilepszia ambulanciájának vezetője. Az OPNI elszámolóbiztosa megerősítette, hogy az intézményből áthelyezett ellátások sok helyen nehéz és korlátozott körülmények között működnek, egyesek pedig átmenetileg szünetelnek.

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben 849 ágy volt, az eredeti tervek szerint ezek közül 622-t helyeztek volna el más intézményekben - mondta az InfoRádiónak a Magyar Pszichiátriai Társaság vezetőségi tagja.

Német Attila közölte: még nem készült el az az épületszárny a Merényi Kórházban, ahová 110 ágy került volna az OPNI-tól, de a Heim Pál Gyermekkórházban sem épült meg az a részleg, ahová az OPNI gyermekbetegeit helyezhették volna el.

Éppen ezért a gyermekpszichiátriai osztályt a Nyírő Gyula Kórház egy másik, már működő részlegében tették át - fűzte hozzá a Magyar Pszichiátriai Társaság vezetőségi tagja.

Az OPNI bezárásával zsúfoltabbak lettek a pszichiátriai osztályok, a betegek idő előtt kerülnek ki az ellátásból, ezáltal pedig hamarabb visszaesnek - jelentette ki Német Attila.

Bár az átalakítás célja az volt, hogy elsősorban a járóbeteg-ellátást vegyék igénybe a betegek, de fejlesztés ott sem történt, ráadásul a fix finanszírozást is csökkentették - mondta a Magyar Pszichiátriai Társaság vezetőségi tagja.

Az OPNI körülbelül 700 ezer ember pszichiátriai ellátását biztosította, a betegeket most több kórház és szakrendelő látja el, legalább félezer páciens ugyanakkor kiesett az ellátásból - közölte Német Attila.

Megoldatlan az epilepsziások rehabilitációja

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben működő epilepsziaközpont volt Magyarország legtöbb ilyen beteget ellátó centruma, ahol a diagnosztikától a rehabilitációig minden adott volt a gyógyításhoz. Az OPNI megszűnése után már nincs olyan intézmény, ahol mindezt biztosítani tudják - mondta az InfoRádiónak a Szent István Kórház epilepszia ambulanciájának vezetője.

Juhos Vera neurológus közölte: a műtét előtti kivizsgálás és az epilepsziagondozás most az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet feladata.

Míg az OPNI-ban összesen 30 ágyon működött az epilepsziaközpont, az OITI-ban csak 15 ágy jut az ilyen betegeknek, további 15 pedig a stroke-betegeknek. Mivel azonban a stroke a leggyakoribb neurológiai betegség, előfordulhat, hogy egyáltalán nem marad ágy az epilepsziásoknak - mondta a Magyar Epilepszia Liga vezetőségi tagja.

Most a második legnagyobb epilepszia ambulancia a Szent István Kórházban működik, emellett a Semmelweis Egyetem neurológiai és pszichiátriai klinikáján is működik egy-egy kisebb epilepsziaközpont - közölte Juhos Vera.

A mindennapi gondozást tekintve nem marad epilepsziás beteg ellátatlanul, a páciensek rehabilitációja ugyanakkor jelenleg teljesen megoldatlan - fűzte hozzá a főorvos.

Nem tudjuk, hogy hogyan alakul majd az epilepsziakutatás, és -ellátás az OPNI nélkül - mondta a Magyar Epilepszia Liga vezetőségi tagja.Nehezített körülmények

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetből a neurológiai ellátás az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézetbe került át, ahol most kezdődött meg a nagyszabású átalakítás és rekonstrukció. A kapacitásokat ennek végeztével lehet majd teljesen áthelyezni az intézménybe - mondta az InfoRádiónak az OPNI felszámolóbiztosa.

Tasnádi Zoltán közölte: a Nyírő Gyula Kórházba átkerült 20 ágyat is most helyezik el, míg a gyermekpszichiátria teljes kapacitással működik a Heim Pál Gyermekkórház felügyelete alatt, ám a Nyírő Gyula Kórház épületében.

Az összevont Szent István és Szent László Kórházban is folynak még az átalakítások, ezért ott körülbelül 30 ágyat nem tudtak egyelőre elhelyezni - tette hozzá a felszámolóbiztos.

A Merényi Gusztáv Kórházról szólva Tasnádi Zoltán elmondta: az addiktológiai részleg már elkészült, ám vannak olyan épületrészek, amelyek átalakításán még dolgoznak.

Ágyak nem tűntek el a rendszerből, az azonban előfordulhat, hogy a betegellátás egyes területeken - az elhúzódó átalakítási munkálatok miatt - átmenetileg szünetel, máshol, bár nehezített körülmények között, de működik - közölte az OPNI felszámolóbiztosa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×