eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Lakópark okoz feszültséget a Dohány utcai zsinagógánál

A városvédő Óvás Egyesülte tiltakozik a Dohány utcai zsinagóga közvetlen szomszédságában, műemléki környezetben helyet kapó lakópark építése ellen. A beruházó cég egyik tulajdonosa, a Magyar Zsidó Hitközségek Szövetségének volt alelnöke azonban azt mondja: rendelkeznek az összes szükséges engedéllyel, és véleménye szerint olyan épületet alkotnak, amely megfelel a kor követelményének.

Perczel Anna építész, az Óvás Egyesület munkatársa az InfoRádióban azt mondta: a Síp utca 8. és 10. szám alatti házak 2005-ben kaptak műemléki védettséget, de nemcsak az utcakép, a homlokzat alapján. A műemlékké nyilvánításban a lépcsőház és a belső burkolatok is közrejátszottak.

Ennek ellenére a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal kiadott a beruházónak egy olyan bontási engedélyt, amelyben csak a homlokzat megtartását írta elő.

Az egyesület szerint, amit a beruházó végez, az nem értékmegőrzés. Csak az utcafronti képet hagyják meg, miközben a zsinagóga udvaráról egy lakótelepszerű épületre lehet majd rálátni.

Perczel Anna szerint a neves építészek által tervezett épületek közé csak különleges házaknak lenne szabad engedélyt adni, ez azonban nem az lesz.

Õk nem a környéken laknak

Tordai Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének volt alelnöke, a beruházó cég egyik tulajdonosa azonban azt mondta minderre: már 2006 decemberében megszereztek minden szükséges engedélyt a beruházáshoz.

Az épület várhatóan 2009 decemberére készül el. Szerinte a tervezők figyelembe vették azt, hogy milyen környezetben építkeznek. A homlokzatokat épen hagyják, és arra is ügyelnek, hogy az épületegyüttes ne legyen magasabb a zsinagógánál.

Hogy ennek ellenére miért tiltakoznak a városvédők? Tordai Péter szerint azért, mert ők nem a környéken laknak. Ezért nem tudják, hogy ezek az 1800-as években készül épületek korszerűtlenek, komfort nélküliek voltak, amelyek a mai igényeknek nem feleltek meg.

Hanganyag: Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×