eur:
387.73
usd:
357.62
bux:
68097.3
2024. május 17. péntek Paszkál

Draskovics: "Az embereknek elegük van a kiszámíthatatlanságból"

Határozottságot és következetességet vár el a miniszterelnök az új igazságügyi és rendészeti minisztertől - mondta az InfoRádiónak Draskovics Tibor, aki hétfőtől tölti be a posztot. A politikus hozzátette: jó szívvel és magabiztosan tér vissza a jogi területre, munkájának középpontjába pedig a közigazgatás működésének egyszerűsítése, gyorsítása, valamint a következetesebb és határozottabb jogérvényesítés kerül.

Nem árulta el a miniszterelnök, hogy miért nem volt elégedett az igazságügyi és rendészeti miniszter munkájával - közölte az InfoRádióval Draskovics Tibor, aki hétfőn váltja a tárca élén Takács Albertet.

A jelenleg még a kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter hozzátette: Gyurcsány Ferenc azt világossá tette, hogy nagy határozottságot vár el az új tárcavezetőtől annak érdekében, hogy minden szabályt a mainál sokkal következetesebben érvényesítsen minden intézmény, beleértve a rendőrséget is.

Korábbi posztja - mondta Draskovics Tibor - megszűnik, korábbi munkájának egy részét a Miniszterelnöki Hivatal, egy másik részét a miniszterelnöki kabinet veszi majd át, néhány feladatot azonban - amelyek korábban az Igazságügyi Minisztériumhoz tartoztak - továbbra is a politikus lát majd el.

Új elemként a közigazgatás fejlesztéséért való felelősség is az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium hatáskörébe kerül - fűzte hozzá Draskovics Tibor.

Magabiztos

A politikus, akinek jogi végzettsége van, a legtöbbet mégis pénzügyi területen dolgozott, elmondta: jó szívvel és magabiztosan tér vissza a jogi területre. Draskovics Tibor hozzátette: pályájának első tíz évében jogászként dolgozott, sokáig ő vezette a Pénzügyminisztérium jogi főosztályát, éppen a piacgazdaság alapvető jogintézményeinek kialakításakor.

"Én a jog szellemében nőttem fel otthon, mondhatnám azt is, hogy a véremben van" - fűzte hozzá Draskovics Tibor, akinek édesapja is ügyvédként dolgozott.

A politikusról Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: megújulásra képes reneszánsz ember, amire Draskovics Tibor úgy reagált, szeretné hinni magáról, hogy valóban mindig képes megújulni.

Az ellenzéki politikus feltette azt a kérdést is: mit tudhat Draskovics Tibor a miniszterelnökről, aki az átalakítások ellenére mindig megtartja a kormányban.

"Navracsics Tibor és az ellenzék sokkal többet tudna a miniszterelnökről, ha ott lenne a Parlament ülésein. Én például tudom róla, hogy egy nagy formátumú politikus, akinek határozott elképzelése van az országról és a kormányzásról, én pedig szeretném támogatni őt" - közölte Draskovics Tibor.Egyszerűbb, gyorsabb

A leendő igazságügyi és rendészeti miniszter elmondta: egyelőre nem lesznek látványos intézkedések a tárcánál, először listát készít a sürgős és fontos teendőkről. Ezentúl ugyanakkor hangsúlyt kap az állam, és különösen a közigazgatás működésének egyszerűsítése és gyorsítása, amelynek érdekében az elmúlt egy-másfél esztendőt leszámítva nagyon keveset tettek.

"Holott egyébként kell, mert ez versenyképességi kérdés, az emberek közérzetét érintő kérdés, és ma van ahhoz megfelelő technológia, hogy ezen kedvező irányban változtatni lehessen" - közölte Draskovics Tibor.

A politikus kijelentette: dolgozni fog többek között azért, hogy, ha az állam egyik intézménye rendelkezik valamilyen adattal, akkor azt a szervezeten belül meg lehessen szerezni, és ne az ügyfelektől követelje. "Ez magától értetődőnek tűnik, mégis látszik, hogy ezer törvényi és technikai akadálya van annak, hogy ez így működjön, ezért sokkal hosszabbak az eljárások" - tette hozzá Draskovics Tibor.

Tavasszal előterjeszt majd a tárca egy olyan jogszabályt is, amely a szakhatósági engedélyezési rendszert egyszerűsíti majd le - mondta a politikus.

Következetes, határozott

Ugyancsak hangsúlyos lesz a nagyobb következetesség, határozottabb jogérvényesítés kérdése. "Nem tartható az az állapot, hogy nagyon sok esetben az állam, és annak intézményei mérlegelnek: melyik szabály betartását követelik meg, és mikor érvényesítik az egyes szabályok megszegéséhez fűződő szankciókat, és mikor nem" - magyarázta Draskovics Tibor.

Ha az állam így jár el, akkor persze a polgárok is elgondolkodnak azon, hogy mit tartsanak be és mit nem. Itt az államnak példát kell mutatni, következetes magatartást kell tanúsítani, mert ez kell ahhoz, hogy a polgároktól is meg lehessen követelni a jogszabályok betartását - közölte a politikus.

"Márpedig szerintem az embereknek elegük van a kiszámíthatatlan viszonyokból, a szabályok tömeges megsértéséből" - jelentette ki Draskovics Tibor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×