eur:
387.73
usd:
357.77
bux:
68109.76
2024. május 17. péntek Paszkál

Csalással vádolja saját pártját a szabad demokrata politikus

Feljelentést fontolgat saját pártja ellen az elnökválasztási csalásról nyilatkozó SZDSZ-es Köteles Péter. Szerinte Kóka János úgy nyerhette meg a tavalyi elnökválasztást, hogy több küldött aláírását meghamisították.

A Hír TV Célpont című, pénteki műsorában, egy akkor még nevét és arcát nem vállaló, miskolci SZDSZ-es férfi választási csalással gyanúsította meg saját pártját.

Kedden Köteles Péter már felvállalta nevét és arcát, és úgy ismételte meg korábbi állítását, miszerint Kóka Jánost tavaly csalással választották meg a párt elnökének.

A politikus azért állt a nyilvánosság elé, mert felháborította, hogy a párt vezetése hazugsággal vádolja. Köteles Péter úgy véli: a küldöttgyűlési ívek őt igazolnák.

Nem nyilvános

Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az elnökválasztás küldötteinek névsora nem tartozik a közvéleményre, a küldöttgyűlési íveket nem hozzák nyilvánosságra.

"A küldöttek névsorát természetesen nem tudjuk átadni, mert egyik küldött se hatalmazott fel arra, hogy átadjam a nevét. Különösen nem egy olyan időszakban, amikor önöket értesítik arról, hogy éppen hol és kiket robbantanak föl. A magam részéről kifejezetten ellenezném azt, hogy az SZDSZ nyolcszáz küldöttjének névsorát nyilvánosságra hozzuk" - jelentette ki Horn Gábor.

A párt Borsod megyei elnöke vasárnapi közleményében azt írta, a vádak indokolttá teszik, hogy kivizsgálják, kik állnak a lejáratási kampány mögött.

Kóka János pártelnök ezzel szemben hétfőn azt mondta: az ügyben nem indítanak belső vizsgálatot.

Késő

Fodor Gábor, a tavalyi elnökválasztás vesztese a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón úgy nyilatkozott: nem egy évvel később kellett volna elővenni ezt az ügyet.

A környezetvédelmi miniszter hozzátette: a borsodi szervezet a szükséges lépéseket meg fogja tenni.

"Egy évvel az elnökválasztása után, azt gondolom, nincs értelme előhozni ezeket a kérdéseket. Ha valakinek ilyen bizonyítékok voltak a birtokában, tudott erről, akkor annak illett volna előállni rögtön az elnökválasztás után" - közölte Fodor Gábor.

"Nincs legitimációs válság az SZDSZ-en belül. Egyébként a miskolci szervezet és a borsodi szabad demokraták nyilván el fognak járni ebben az ügyben, és a szükséges lépéseket meg fogják tenni" - jelentette ki a politikus.

Köteles Péter nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy feljelentést tesz a bíróságon, amennyiben az SZDSZ mégsem hozza nyilvánosságra a tavalyi pártelnökválasztás küldötteinek jegyzékét.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Súlyos botrány robbant ki a befolyásos amerikai bíró körül: ennyit az elfogulatlanságról?

Súlyos botrány robbant ki a befolyásos amerikai bíró körül: ennyit az elfogulatlanságról?

A New York Times beszámolója szerint az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának egyik tagja, Samuel Alito kertjében fordítva lengett az amerikai zászló 2021 januárjában. Ebben az időszakban több, Donald Trump "valódi" győzelmét hirdető szimpatizáns is a fordított lobogóval szimbolizálta abba vetett hitét, hogy Joe Biden nem legitim módon lett amerikai elnökké választva. Korábban egy másik főbírót is bírálat ért vélt elfogultsága miatt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×