eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Orbán: új korszak nyitánya lehet a népszavazás - a nap legfontosabb hírei

Soha nem látott széleskörű egyetértés eredményének nevezte a népszavazás kiírását a Fidesz elnöke. Orbán Viktor országértékelő beszédében hangsúlyozta: az emberek összefogása azt jelzi, hogy a többség változást akar Magyarországon.

Soha nem látott széleskörű egyetértés eredményének nevezte a népszavazás kiírását a Fidesz elnöke. Orbán Viktor országértékelő beszédében hangsúlyozta: az emberek összefogása azt jelzi, hogy a többség változást akar Magyarországon. Úgy fogalmazott: a referendumon az igenek győzelme egy új korszak nyitányát jelentheti, és a népi mozgalom sikert érhet el a kormánnyal szemben, amely becsapta az embereket. A volt miniszterelnök azt mondta: a Fidesz a növekedésben bízik, amihez - szerinte - 3 dolog kell; egészség, hogy minél jobban és minél tovább tudjanak dolgozni az emberek, tudás az egyre színvonalasabb teljesítményhez, és felelős kormány, amely az emberekért dolgozik, és vállalja a felelősséget tetteiért. A Fidesz elnöke úgy vélte: aki igent mond március 9-én, az a gazdasági fordulatra és a sikeres jövőre mond igent.

A következő két évre vonatkozó gazdaságpolitikájáról konzultált az Országos Érdekegyeztető Tanács munkaadói oldalának képviselőivel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányszóvivő azt mondta: a találkozón az adó- és járulékpolitika mellett a foglalkoztatás kérdései, illetve a szakképzéssel összefüggő elképzelések is szóba kerültek. Daróczi Dávid hozzátette: a megbeszélésen résztvevők egyetértettek abban, hogy a sikeres konvergenciaprogram nyújtotta pénzügyi lehetőségeket adó- és járulékcsökkentésre fordítsák.

Az eredeti terveknek megfelelően, 2009. április 1-jén megkezdhetik működésüket az egészségbiztosítási pénztárak - közölte az egészségügyi miniszter. Horváth Ágnes a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: nyáron és ősszel kétfordulós pályázatot írnak ki, a pénztárak jövő év februárjában alakulnak meg, és márciusban lesz a tagtoborzás. A Fidesz egyesre értékeli az Egészségügyi Minisztérium elmúlt másfél évét. Mikola István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője azt mondta: a tárca először megszüntette a kötelező szakmai kamarai tagságot, majd átalakította a gyógyszerpiacot, ezután következett a kórház-struktúra átalakítása, majd megkezdődött a társadalombiztosítási rendszer szétbontása.

Elfogadta a kormány a 2025-ig szóló Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát - közölte a környezetvédelmi és vízügyi miniszter. Fodor Gábor a kabinet ülése után hangsúlyozta: a következő 5 évben több mint 100 milliárd forint jut klímavédelmi beruházásokra, a Környezet és Energia Operatív Program pedig mintegy 110 milliárd forintot tartalmaz zöld energetikai fejlesztésekre.

Ismét eredménytelenül zárult a MÁV, valamint a MÁV-Start és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete közötti tárgyalás a MÁV Cargo privatizációs bevételéből követelt dolgozónkénti 250 ezer forint ügyében. Az egyeztetések csütörtökön folytatódnak. A VDSZSZ alelnöke az InfoRádióban hangsúlyozta: a társaságok továbbra sem hajlandóak semmilyen engedményre, annak ellenére, hogy az érdekképviselet - béren kívüli juttatásként - két részletben is elfogadná a 250 ezer forint kifizetését. Bárány Balázs megismételte: ha továbbra sem születik megállapodás, akkor legkésőbb pénteken ismét sztrájkba lépnek.

Csaknem egymilliárd forint uniós támogatást akart jogtalanul igényelni 140 cég nevében egy pályázatíró családi vállalkozás - mondta az önkormányzati és területfejlesztési miniszter. Bajnai Gordon hozzátette: a cégeknek nem sikerült pénzt lehívniuk. A miniszter közölte: a pályázatok elsősorban a 60-70 százalékos önrészt igénylő Gazdasági Operatív Programra érkeztek.

Részletes vallomást tett az ügyészek előtt a csalással gyanúsított Zuschlag János - közölte a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség helyettes vezetője. Szabó Ferenc az InfoRádióban nem erősítette meg azt a sajtóhírt, hogy a volt politikus önmagára nézve terhelő vallomást tett volna; és arról sem kívánt nyilatkozni, hogy Zuschlag János vallomása után lehetnek-e újabb gyanúsítottjai az ügynek. A kiskunhalasi MSZP-alapszervezet korábbi elnöke ellen különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás miatt indult eljárás.

A Kevin McCabe vezette brit konzorcium nyerte a Ferencváros Üllői úti ingatlanának megvételére hatodik alkalommal kiírt pályázatot. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. döntése értelmében a meglévő stadiont két éven belül 1,2 milliárd forint értékben felújítják, 800 millió forintért pedig megvásárolják az FTC Zrt. részvényeit. A pályázati kiírás alapján a nyertesnek egyebek mellett arra is garanciát kellett vállalnia, hogy 25 évig használati lehetőséget biztosít az FTC szakosztályainak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×