eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Nagy eredmények, vagy bukás jellemzi az egészségügy másfél évét?

Horváth Ágnes egészségügyi miniszter szerint tartani lehet az egészségbiztosítási pénztárak létrehozásának ütemtervét. A miniszter ezt az elmúlt másfél évet értékelve jelentette ki. Mikola István, a Fidesz szakpolitikusa egyesre értékelte az Egészségügyi Minisztérium elmúlt másfél évét.

Az egészségügyi kormányzat másfél évének összefoglalásakor az egészségügyi miniszter úgy fogalmazott: nagy eredményeket sikerült elérni a gyógyszer-gazdaságossági törvénnyel, mivel eddig csaknem 2500 gyógyszer ára csökkent, átlagosan 16 százalékkal.

A vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetése kapcsán Horváth Ágnes hangsúlyozta, a rendelőknek és kórházaknak mára havonta átlagosan 5-10 millió forint, a háziorvosoknak pedig havonta átlagosan 180 ezer Ft bevételük származik ezekből a forrásokból. Emellett csökkent az indokolatlan orvos-látogatások száma.

Az egészségbiztosítási rendszer kapcsán Horváth Ágnes elmondta, várhatóan idén nyáron, vagy ősszel írják ki a kétfordulós pályázatot az új pénztárak kisebbségi részének értékesítésére, így 2009. február 1-én alakulhatnak meg a pénztárak.

"2009. február 15-től március 15-ig tart a pénztárváltás időszaka. Maga a toborzási időszak potenciálisan már onnantól megkezdődhet, hogy megvan a pénzügyi zárás, azaz tudjuk, hogy kik a befektetők, és április 1-től kezd működni az új rendszer" - fogalmazott az egészségügyi miniszter.

Fidesz: 1!

Mikola István fideszes országgyűlési képviselő egyesre értékelte az Egészségügyi Minisztérium elmúlt másfél évét. A politikus kiemelte: a tárca még Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter vezetésével "szétrúgta" a szakmai kamarákat, eltávolította az egészségügyi reform útjából az orvost.

A minisztérium csökkentette a gyógyszertámogatások mértékét, majd átalakította a kórházak struktúráit, hétfőn pedig a kormány megkezdte a társadalombiztosítási rendszer szétbontását. Mikola István hozzátette: az egészségbiztosítás átalakításáról szóló törvényt a társadalom nem támogatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×