eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Méhrajjal akartak egymilliárd forintot jogtalanul lehívni

Mintegy egymilliárd forint uniós támogatást akart igényelni jogtalanul egy pályázatíró családi vállalkozás - mondta az önkormányzati és területfejlesztési miniszter. Bajnai Gordon hozzátette: sem a vállalkozásnak, sem a hozzá köthető 140 cégnek nem sikerült pénzt lehívnia.

A kaptármodell nevű csalási rendszer segítségével több mint 970 millió forint uniós pénzt igényelt volna jogtalanul egy családi vállalkozás - jelentette be Bajnai Gordon, az uniós pénzek elosztását is felügyelő önkormányzati és területfejlesztési miniszter.

"Egy pályázatíró vállalat akár 140 cégre kiterjedően is szervezett egy méhrajt, akik többségükben relatíve kisösszegű néhány millió forinttól tízmillió forintig terjedő pályázatot nyújtottak be. A pályázatíró cég honlapján érdekes ajánlkozások találhatók: biztos pályázati pénzt ígérnek a hozzájuk tanácsért fordulóknak" - mondta a miniszter.

Bajnai Gordon szerint az leplezte le a pályázatíró családi vállalkozást, hogy a 140 cégből többnek - a pályázatok szerint - ugyanott van a székhelye, a pályázatokhoz szükséges önrészt főként ugyanazok a tanúk hitelesítették, és a pályázatok megvalósítási helye is jórészt ugyanaz volt.

"Lényegében ugyanannak az eszközparknak a beszerzésére pályázott szinte kivétel nélkül minden pályázó. Informatikai eszközökről van szó, ahol jelentősen túlárazták a pályázatukban azt az eszközt, amit a piacon sokkal olcsóbban be lehet szerezni. Például egy 700 ezer forintos eszközt ők 2,5 millió forintért akartak beszerezni. A különbözet lehetett volna az, amin keresnek" - tette hozzá Bajnai Gordon.

Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter közölte: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 70 ellenőrzést tartott az ügyben, de ebből csak 14 esetben találták meg egyáltalán a cég székhelyét.

Az InfoRádió kérdésére a miniszter közölte, nem tudja, hogy a 140 céget a pályázatíró vállalkozás megvezette-e, vagy ők is bűnösek.

Bajnai Gordon úgy fogalmazott: "nehezen tudom feltételezni, hogy nem sejtettek semmit". Az ügynökség ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az uniós pénzek esetében eljáró hatóságnál, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságánál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×