eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Megkezdődött a katasztrófaturizmus a leomlott löszfalnál

Lelassult a dunaszekcsői löszfal mozgása, egyelőre nem kell hatalmas földmennyiség leomlásától tartani - mondta az InfoRádiónak a polgári védelem helyi kirendeltségének vezetője. A dunaszekcsői polgármester hangsúlyozta: nincs veszélyben a lakosok ivóvízellátása, annak ellenére sem, hogy az azt biztosító víztorony a löszfal közelében van.

Kedd este óta nem süllyedt tovább a dunaszekcsői löszfal, amely, ahogy csúszik, tolja maga előtt az altalajt, a kövek pedig zátonyt hoztak létre a Duna medrében. Föld még nem esett a Dunába - mondta az InfoRádiónak a település polgármestere.

Faller János közölte: nem lehet megállítani a löszfal csúszását, azt azonban még nem lehet tudni, hogy a folyamat felgyorsul, vagy lassú lesz-e - tette hozzá a polgármester.

"Valamire vár a hegy, az látszik rajta" - mondta Faller János.

Dunaszekcső polgármestere hozzáfűzte: ha a löszfal egyszerre omlik a folyóba, annak medre szűkebb lesz.

Továbbra is korlátozzák a hajóforgalmat a területen, a kikötési tilalmat, illetve a hajózási útvonal szélét jelző bólyákat nemrégiben beljebb vitték 20-25 méterrel a Duna közepe felé - közölte Faller János.

A löszfal közelében áll a dunaszekcsői víztározó is, amely egyelőre nincs veszélyben; ha ez a helyzet megváltozik, akkor is megvannak az ivóvízszolgáltatás biztosításának műszaki feltételei - hangsúlyozta a település polgármestere.

Katasztrófaturizmus

A polgári védelem dunaszekcsői kirendeltségének vezetője az InfoRádiónak elmondta: továbbra is őrzik a területet, ugyanis egyre több kíváncsiskodó jelent meg az életveszélyesnek minősített területen. A löszfalat az önkormányzat szakemberei háromóránként ellenőrzik.

A 70 méter magas löszfal eddig csaknem tíz métert süllyedt. A dunai hajóforgalmat ezen a szakaszon már kedden korlátozni kellett.

Oláh Tibor cáfolta, hogy keddről szerdára virradóra éjszaka újabb nagy mennyiségű föld zuhant volna a Dunába.

Arra azonban rámutatott: sok felelőtlen ember még kedd este nyolckor is kint volt a területen.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×