eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Kísért 2007 szelleme: képriport a Kossuth téri tömegoszlatásról

A rendőrök este fél nyolcra kiürítették a Kossuth teret. A Parlament épülete körü felállított kordonokat bontó, az egészségbiztosítási törvény ellen tüntető embereket az Alkotmány utca felé szorították ki a térről.

Az egészségbiztosítási törvény elfogadása után elszabadultak az indulatok a Kossuth téren, ahol a

jogszabály ellen  több százan tüntettek.

A demonstrálók csaknem 200 méter hosszan ledöntötték az épület köré hétfőn felállított kordont.

A rendőrség hangszórókkal tájékoztatta a tömeget, hogy cselekedetük jogellenes, majd megkezdték az emberek kiszorítását a térről.

Két embert előállítottak, egyikük a kordont rángatta, a másik pedig megdobálta a járőröket a Báthory utcában.

Ötkor kezdődött

A téren délután öt óra óta tüntettek az egészségbiztosítási törvény ellenzői. A Kossuth téren tüntetőkhöz csatlakoztak azok is, akik a Blaha Lujza téren és az Oktogonnál kezdtek demonstrálni.

Korábban beszédében Gonda László megtért báránynak minősítette Karsai József szocialista képviselőt, aki frakciója és a kormány álláspontja ellenében nemmel szavazott az államfő által egyszer már megfontolásra a parlamentnek visszaküldött jogszabályra.

A szónok azt is bejelentette, hogy a politikus állítólag telefonon üdvözölte a tüntetést.

Gonda László a magyar és Árpád-sávos zászlókkal gyülekező tömeg előtt a törvény elutasítását, valamint a Szabadság téren lévő szovjet katonai emlékmű eltávolítását követelte.

Egy ismeretlen felszólaló pedig összefüggést vélt felfedezni a törvényről való szavazás és a lourdes-i csoda között, szavai szerint ugyanis a dél-franciaországi kisvárosban 1958-ban ezen a napon jelent meg Mária először Bernadette Soubirous előtt.

Elfogadták a törvényt

Az Országgyűlés hétfő délután név szerinti szavazással elfogadta az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt.

Az előterjesztést Sólyom László államfő küldte vissza megfontolásra a parlamentnek. Az egészségügyi tárca vezetője szerint az időközben benyújtott módosító indítványoknak köszönhetően megfelelő garanciák kerülnek a jogszabályba.

Ez utóbbit a Fidesz vezérszónoka kétségbe vonta, kijelentve azt is, hogy a gyógyításnak nem a profitról kellene szólnia.A Szabadság Kör is tiltakozott a kordon ellen

Délelőtt a Szabadság Kör tagjai tiltakoztak, amiért a Kossuth téren ismét felállították a kordonokat. A politikai jobboldalhoz köthető szervezet a szabadságjogok és a gyülekezési jog súlyos sérelmének

<

Tüntetés a Kossuth téren (2008.02.11.) (képgaléria)

tartja a rendőrségi intézkedést.

Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő a megmozduláson azt mondta: elítélik a politikusok bármilyen megfélemlítését, és minden erőszakos cselekményt, de ez nem lehet ürügy arra, hogy az embereket megfosszák attól, hogy véleményüket a Parlament előtti fejezzék ki.

Hozzátette: tavaly februárban fideszes képviselők bontották el az akkor ott álló kordonokat, az igazságszolgáltatás pedig máig nem tudta eldönteni, hogy ez jogsértő volt-e.

A kordon éjszaka került ki

A rendőrség mindegy két óra alatt, hétfő hajnalra teljesen körbezárta a Kossuth teret. A rendőrség kevéssel éjjel 11 óra után kezdte meg a Parlament körül a kordon felállítását, melyet a Köztársasági Õrezred parancsnoka a képviselők és az Országgyűlés védelme érdekében még csütörtökön rendelt el. A fémkordont a járda vonalában mintegy két óra alatt állították fel.

Dobozi József, a Köztársasági Õrezred parancsnoka csütörtökön hozott határozata értelmében február 11-én 0 órától "a szükséges ideig", de legkésőbb 2008. március 31-én éjfélig zárják le ismét a Parlament környékét, vagyis a Kossuth-szobor, a Rákóczi-szobor és a Károlyi-szobor körüli zöldterületet, valamint az Országház IX-es kapuja előtti területet a villamospálya vonaláig.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×