INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Szanyi kormányzati "tizenhatodot" szeretne

Infostart / InfoRádió
Szanyi Tibor szocialista politikus megépíttetné a kormányzati negyed negyedét. A képviselő a gazdasági tárcát és az ahhoz tartozó háttérintézményeket elköltöztetné a Nyugati pályaudvar mögötti területre.

Szanyi Tibor szerint a kormányzati negyed negyedének meg kéne épülni, a szocialista képviselő a budapesti frakció támogatását kéri a javaslathoz.

A politikus szerint egy 2000 ember befogadására alkalmas épületegyüttest kellene építeni a terület egy részére, ahol a gazdasági tárca és a hozzá kapcsolódó háttérintézmények kapnának helyet. Ezek ugyanis jelenleg több mint tíz helyen vannak elszórva a fővárosban.

A szocialista képviselő úgy látja: a belvárosi igen értékes telken folytatni kellene az ingatlanfejlesztési munkálatokat, ő úgy fogalmaz, "nem kellene a fürdővízzel együtt a gyermeket is kiönteni".

Fidesz: több mint 10 milliárd forint ment már el a beruházásra

A Fidesz szerint több mint 10 milliárd forintba került eddig a kormányzati negyed. A párt országgyűlési képviselője az InfoRádiónak elmondta: a MÁV-nak a telkekért átadott 7 milliárd forint mellett ugyanis a kormány több mint 2,5 milliárd forintból működtetné az év végéig az úgynevezett Projekt Monitoring Bizottságot.

Balsai István szerint jórészt kormánypártokhoz köthető személyek részesültek abból a 632 millió forintból, ami a kabinet szerint a projekt tényleges költsége volt.

Köztük nevezte meg Poczkodi Balázs ügyvédet, aki az Országos Választási Bizottság szabad demokrata delegáltja, és aki a fideszes politikus elmondása szerint 20 millió forintos megbízási díjat vett fel a kormányzati negyed pályáztatása kapcsán, Hajdu Miklóst, aki Szilvásy György titokminiszter bizalmi embere, és 8 millió forintos megbízási díjért dolgozott, valamint Tunyogi Lászlót, a miniszterelnök bizalmasát, a Perfekt cégcsoport egyik üzletágvezetőjét, aki 16,5 millió forintot vett fel.

A beruházás leállt, a tervezés folytatódik

Budai Bernadett kormányszóvivő kedden jelentette be, hogy leállítja a kabinet a kormányzati negyed beruházást.

A tervezőmunka ugyanakkor folytatódik, mert a kabinet nem tett le arról a tervéről, hogy a kormányzati negyed építésére kijelölt területen új városközpont jöjjön létre.

A kormányszóvivő közölte azt is, hogy a projektiroda az év végéig tovább működik, elkészíti a beruházás terveit, majd elszámol, ezt az Állami Számvevőszék ellenőrizné.

Budai Bernadett indoklásképpen hozzátette: január elejére már csak egyetlen olyan vállalkozás maradt, amelyik ténylegesen indulni kívánt a beruházásért.
A címlapról ajánljuk