INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Sóval és liszttel ijesztgetik a szocialistákat

Infostart / InfoRádió
Egy időre hatósági zár alá került Szabolcs József szocialista politikus lakása, miután több képviselőtársához hasonlóan ő is fehér port tartalmazó küldeményt kapott. Az eddigi csomagokban só és liszt keverékét azonosították. A Központi Nyomozó Főügyészség vezetője az InfoRádiónak azt mondta: a nyomozást zaklatás miatt indították ismeretlen tettes ellen, amelynek büntetési tétele akár két év börtön is lehet.

Szerda délelőtt bontotta fel azt a szabvány méretű borítékot Szabados József szocialista politikus, amelyben a levélpapírba csomagolva fehér port talált.

Az MSZP-s képviselő az InfoRádiónak elmondta: a borítékon feladóként az Országos Széchenyi Könyvtár neve állt, így a politikus azt gondolta, hogy meghívót talál a küldeményben.

Szabados József, miután konzultált a szocialista frakció vezetésével, értesítette a rendőrséget. A kiérkező rendőrök biztosították a helyiséget és értesítették az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot, majd délután a fővárosba szállították a port bevizsgálásra.

A képviselő elmondta: mivel a rendőrök nem tudhatták, milyen anyag a fehér por, óvatosságból egy időre hatósági zár alá helyezték a lakását.

Két évet kaphat

Az eddig megvizsgált borítékokban, amelyeket szocialista politikusok kaptak a közelmúltban, ártalmatlan anyag, só és liszt keveréke volt - mondta az InfoRádiónak a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője.

Keresztes Imre hozzátette: a borítékokban található papírokon annyi állt, "antrax" (a lépfene kórokozója), más értelmezhető szöveg nem szerepelt rajtuk.

Amennyiben a por minden esetben ártalmatlannak bizonyul, az elkövetőt zaklatással lehet gyanúsítani, amelyért legfeljebb két évig terjedő szabadságvesztést, közérdekű munkát vagy pénzbüntetést szabhatnak ki rá - tájékoztatott a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője.

Ha azonban kiderül, hogy az anyag fertőző vagy mérgező, súlyosabb büntetést is kaphat az elkövető, közvádas eljárást indítanak ellene - fűzte hozzá Keresztes Imre.

Hanganyag: Kálló IzabellaA címlapról ajánljuk