INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Miért nem az önkormányzat takarítja a járdákat?

Infostart / InfoRádió
Bánáti János ügyvéd szerint nem etikátlan, hogy az önkormányzat az ingatlanok tulajdonosait kötelezi a házuk előtti járda síkosságmentesítésére. Több hallgatónk ugyanis nem értette, hogy miért csak akkor tartozik hozzá az adott járdaszakasz, amikor azt takarítani kell, máskor viszont közterület, amelynek használatáért az önkormányzat díjat szed.

Nem talál kivetnivalót Bánáti János ügyvéd abban, ha az önkormányzat az ingatlanok tulajdonosait kötelezi a házuk előtti járda síkosságmentesítésére.

A jogász az InfoRádiónak elmondta: sok a költség és kiadás kormányzati és önkormányzati szinten, ezért vannak olyan esetek, amelyekben dönteni kell arról, hogy egyes terheket mindenki viseljen, vagy csak egyes csoportok, személyek.

Az ügyvéd hozzátette: az önkormányzatok, amelyeknek valóban kötelessége volna a járda takarítása, a feladatot annak az ingatlannak a tulajdonosára terhelik, amely előtt a járda van, ezzel pedig csökkentik saját költségeiket.

Az önkormányzat dönthetne úgy is, hogy a járda takarítását magára vállalja, ennek költségét pedig áthárítja a lakókra. Ebben az esetben ezt az összeget is beleszámítaná a beszedett adókba - magyarázta Bánáti János.

Az, hogy az önkormányzat a feladat áthárításáról dönt, alkotmányosan és etikailag sem megkérdőjelezhető - közölte az ügyvéd.

Hanganyag: Sigmond Árpád


A címlapról ajánljuk