eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác

"Nem bátorság kérdése" volt Sólyom László döntése

Nincs alacsonyabb és magasabb fokozatú vétó - mondta Kunin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője, azokra a kritikákra válaszolva, amelyek az államfő bejelentését követték. Sólyom László köztársasági elnök csütörtökön küldte vissza megfontolásra a parlamentnek az egészségbiztosítási törvényt, de több ellenzéki vezető szerint normakontrollt kellett volna kérnie az Alkotmánybíróságtól.

A Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője szerint nem szerencsés, ha bárki megpróbál fokozatbeli különbséget tenni a vétók fajtája, az alkotmányossági és a politikai vétó között.

"Nincs alacsonyabb és magasabb fokozatú vétó" - jelentette ki Kumin Ferenc az InfoRádióban, hozzátéve: alkotmányossági vétót akkor lehet kérni, ha a köztársasági elnök a törvényben alkotmányt sértő rendelkezést talál.

Ekkor kötelező az Alkotmánybírósághoz küldenie a jogszabályt, abban az esetben azonban, ha nincs meggyőződve az alkotmányellenességről, ezt nem teheti meg - hangsúlyozta a főosztályvezető.

Kumin Ferenc hozzátette: az államfőnek a mérlegelés során szem előtt kell tartania az Alkotmánybíróság gyakorlatát is. A politikai vétóval a köztársasági elnök alapvető tartalmi és eljárási kifogásait fogalmazza meg, ezek azonban nem alkotmányossági kérdések.

A főosztályvezető szerint az alkotmányossági vétó lehetőségének vizsgálata egyedül alkotmányjogi-szakmai alapon állhat, ennek elvitatása az Alkotmánybíróság korábbi elnökétől pedig nem szerencsés, hiszen a köztársasági elnök az államszervezet egészének demokratikus működése felett őrködik, és sosem fogja az alkotmányossági vétót politikai célra használni.

Ez nem bátorság kérdése - mondta Kumin Ferenc utalva Semjén Zsoltnak, a KDNP elnökének pénteki kijelentésére, miszerint a köztársasági elnöknek alkotmányossági normakontrollt kellett volna kérnie az Alkotmánybíróságtól, és nem az Országgyűlésnek kellett volna visszautalnia az egészségbiztosítás átalakításával kapcsolatos törvényt.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Átalakul Vlagyimir Putyin kormánya, távozik a védelmi miniszter

Támogatásukról biztosították az orosz parlament szakbizottságai vasárnap az orosz miniszterelnök-helyettesi és miniszteri posztokra jelölt tisztségviselőket. Később kiderült, milyen cseréket javasolt az orosz elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×