eur:
391.24
usd:
366.48
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Újabb ingatlanokat ad át az állam az önkormányzatoknak - a nap hírei

Újabb száz ingatlant ad át az állam ingyen az önkormányzatoknak. Eddig csaknem 500 esethez riasztották a tűzoltókat a karácsonyi ünnepek alatt. Indonéziában imákkal és katasztrófavédelmi gyakorlattal emlékeztek a három évvel ezelőtti szökőárra. A nap legfontosabb hírei december 26-án, szerdán,

Újabb száz ingatlant ad át az állam az önkormányzatoknak

Újabb száz ingatlant ad át az állam ingyen az önkormányzatoknak; erről a kabinet az idei utolsó ülésén döntött. Daróczi Dávid kormányszóvivő elmondta: az ingatlanok becsült forgalmi értéke 9,7 milliárd forint, összterületük 604 hektár, és ezek átadása 38 településnek jelent segítséget a helyi, regionális fejlesztési célok megvalósításában. Hozzátette, hogy a 38 önkormányzat közül 18-at független polgármester vezet, 12-őt ellenzéki, 8-at pedig kormánypárti. A szóvivő szólt arról is, hogy az ingatlanok többségét gazdasági és területfejlesztési céllal igényelték a helyhatóságok.

Lomnici: 2008 legyen a tolerancia éve

A Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint 2008-nak a tolerancia évének kellene lennie. Lomnici Zoltán úgy fogalmazott: a szavakban és tettekben megnyilvánuló erőszak megmérgezi a társadalmi együttélést, ami a bíróságok számára is egyre komolyabb kihívást jelent. A Legfelsőbb Bíróság elnöke hangsúlyozta: az ügyek növekvő száma mellett az indulatos ügyfelek okoznak gondot a bírák számára. Lomnici Zoltán az idei év legnagyobb eredményének nevezte, hogy a bíróságok megőrizték függetlenségüket és semlegességüket. Emlékeztetett arra, hogy ezt Sólyom László köztársasági elnök is elismerte a testület novemberi ünnepi ülésén.

Közel 500 esethez hívták a tűzoltókat


Eddig csaknem 500 esethez riasztották a tűzoltókat a karácsonyi ünnepek alatt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Dobson Tibor az InfoRádióban elmondta: az elmúlt másfél napban 6 ember halt meg, 2-en lakástűzben vesztették életüket. Közúti balesetben összesen 130-an sérültek meg. A szóvivő hangsúlyozta: az elmúlt napokban nem volt koszorú és karácsonyfatűz. Szólt arról is, hogy a Dunántúlon és az ország déli részén 10-20 centiméter hó hullott, de minden út járható és nincs elzárt település sem.

Veszélyes korcsolyázni a Velencei-tavon

Rendőrök figyelmeztetik az embereket a korcsolyázás veszélyeire a Velencei-tó partján. R. Szabó Ágnes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a tó befagyott ugyan, de a jégréteg még nem biztonságos, ezért veszélyes a korcsolyázás. Hozzátette: ennek ellenére már sokan rámerészkedtek a jégre, a rendőrség a komolyabb bajt igyekszik megelőzni.

Százmilliós drogfogás

Mintegy százmillió forint értékű kábítószert találtak a vámosok egy albán nemzetiségű német állampolgárnál Röszkénél. A tájékoztatás szerint a 33 éves férfi egy turistabusz utasaként érkezett a schengeni külső határhoz. Amikor a pénzügyőrök átvizsgálták a busz utasait, 12 zacskót találtak a férfi derekára erősítve, ezekben összesen 6 és fél kiló heroin volt. Sipos Jenő szóvivő elmondta: a vám- és pénzügyőrség az idén összesen 150 kilogramm különböző kábítószert foglalt le az országban.A szökőárra emlékeztek Indonéziában

Indonéziában imákkal és katasztrófavédelmi gyakorlattal emlékeztek a 3 évvel ezelőtti szökőárra. Aceh tartományban túlélők százai imádkoztak az áldozatok tömegsírjainál. Jáva szigetén ezrek indultak el a kijelölt helyekre, amikor megszólaltak a szirénák a katasztrófavédelmi gyakorlaton. A hatóságok egyúttal azt is felmérték, milyen gyorsan reagálnak a mentőcsapatok egy vegyi gyárban történt színlelt balesetre. A 2004. december 26-ai nagy erejű földrengést követő szökőárnak 12 országban 230 ezer áldozata volt.

Szorosabb együttműködésről állapodott meg a pakisztáni és az afgán államfő


Szorosabb hírszerzési együttműködésről állapodott meg a pakisztáni és az afgán államfő Iszlámábádban. Pervez Musarraf pakisztáni elnök a tárgyalások után azt mondta: a terrorizmus mindkét országot tönkreteheti, ezért van szükség hatékonyabb felderítésre. Hamid Karzai afgán államfő arra figyelmeztetett: míg Afganisztánban csökken a lázadók tevékenysége, a határ pakisztáni oldalán viszont nő. A tálibok 2001-ben történt elűzése óta az északnyugat-pakisztáni törzsi vidék vált a fundamentalista afgán lázadók, az al-Kaida fegyveresei és az őket támogató pakisztáni törzsek búvóhelyévé.

A brit hírszerzés találkozott a tálibokkal


Brit lapértesülés szerint a nyáron több alkalommal is találkoztak tálib vezetőkkel a brit hírszerzés, az MI6 ügynökei, hogy előkészítsenek egy lehetséges béketárgyalást. A Daily Telegraph egy meg nem nevezett hírszerzőre hivatkozva azt írta: a britek tanácsokat is adtak a táliboknak. Gordon Brown kormányfő korábban határozottan elutasított minden közvetlen tárgyalást Nagy-Britannia és a tálibok között.

Az iraki kormány elfogadta az általános amnesztiáról szóló törvényjavaslatot

Elfogadta az iraki kormány az általános amnesztiáról szóló törvényjavaslatot. Ha a parlament jóváhagyja a tervezetet, akkor több ezer amerikai, illetve iraki börtönben lévő fogoly kerülhet szabadlábra. Az iraki hatóságok jelenleg 24 ezer, az amerikai erők pedig 26 ezer embert tartanak fogva.

Oroszország navigációs műholdakat bocsátott fel

Oroszország 3 navigációs műholdat bocsátott fel a kazahsztáni Bajkonurból. Az űrkutatási hivatal tájékoztatása szerint ezzel kiegészült az orosz globális műholdas helymeghatározó rendszer, a GLONASS, amely katonai és polgári célokat is szolgál. A rendszer Oroszország területének nagy részét lefedi, és 2009 végétől várhatóan globális helymeghatározóként működik majd

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×