eur:
390.91
usd:
365.98
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Szigorúbb szabályok vonatkoznak a munkaidő kiszámítására januártól

Január elsejétől az ügyeleti idő is munkaidőnek számít. A napi- illetve heti munkaidő nem változik, így maximum heti 48 órát lehet ügyeletben és munkával tölteni.

Januártól szigorúbb szabályok vonatkoznak a munkaidő kiszámítására, miután a Munka Törvénykönyve júliusban módosult.

A változások részben a nyár közepétől, részben pedig 2008-tól lépnek érvénybe - hangsúlyozta a Szociális és Munkaügyi Minisztérium jogi főosztályvezetője. Horváth István közölte: megváltozott a túlóra, a munkaidő-keret és az ügyeleti idő szabályozása.

Kifejtette: az ügyeleti idő is munkaidőnek számít januártól, tehát ebbe a heti negyvennyolc órás korlátba beszámít. Azoknál a munkáltatóknál, ahol ügyeletet rendelnek el, január elsejétől figyelemmel kell lenni erre a szabályra - tette hozzá.

A készenléti idő új meghatározása szerint, ha a dolgozó a munkaidő egyharmadát pihenéssel töltheti, vagy ha az igénybevétele az általánoshoz képest lényegesen alacsonyabb, akkor készenléti időnek számít.

A készenléti jellegű munkakörben dolgozók heti munkaideje nem haladhatja meg a 72 órát. Napi szinten viszont akár a 24 órát is elérheti. Ez jóval magasabb az általános munkaidő-követelményeknél, hiszen az a napi munkaidőt 12 órában, a hetit pedig 48 órában maximalizálja.

A törvény új előírása, hogy a heti munkaidőbe az ügyelet teljes időtartamát, valamint az ügyeleten kívül elrendelt rendkívüli munkavégzés időtartamát is be kell számítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Régiós bajnok a forint

Régiós bajnok a forint

A hétfő délutáni erősödés óta tesztel a forint egy fontos technikai vonalat, amely ha letörik, akár a ma reggel közzétett várt feletti magyar GDP-adat hatására, akkor további tér nyílik meg a forint számára. Délelőtt sokáig nem talált erőre a forint, de aztán elindult az erősödés. A hónapban egyelőre a legnagyobb zárkózást a forint mutatta be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×