eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Már nem kell várakozni Záhonynál - a nap legfontosabb hírei

Békét kért a világnak a pápa. Már nem kell várakozni Záhonynál. Négyszáz riasztást kaptak a tűzoltók. A nap legfontosabb hírei 2007 december 25-én, kedden.

Karácsonyi köszöntés

Hatvanhárom nyelven, köztük magyarul köszöntötte a hívőket hagyományos karácsonyi urbi et orbi üdvözletében a katolikus egyházfő. XVI. Benedek pápa a római Szent Péter téren mondta el a városnak és a világnak szóló üzenetét és áldását. A katolikus egyházfő beszédében békét kért a világnak Darfúrtól Srí Lankáig, és különösen Irakban, Libanonban, és a Szentföldön, elítélte az erőszakot és a terrorizmust, amelynek - mint fogalmazott - nők és gyermekek is áldozatai. XVI. Benedek pápa felszólította a világ politikai vezetőit, hogy fejezzék be a véres konfliktusokat. Éjféli szentbeszédében a katolikus egyházfő bírálta a Föld természeti erőforrásainak - szerinte - mértéktelen és körültekintés nélküli kiaknázását is.

A magyar egyházak üzenete

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szerint egész életre szóló küldetést jelképez a keresztények számára a karácsony. Erdő Péter bíboros, prímás Esztergom-budapesti érsek a budapesti Szent István-bazilikában bemutatott éjféli szentmisén úgy fogalmazott: hiába van igazságtalanság, cselszövés és háború a világban, a béke azonos Jézus Krisztussal, és ez a keresztény ember optimizmusának végső forrása. A magyarországi református egyház zsinatának lelkészi-elnöke a szemet és a szívet megnyitó józanság szükségességét hangsúlyozta karácsonyi szentmiséjében. Bölcskei Gusztáv tisztántúli református püspök a debreceni Református Nagytemplomban tartott ünnepi beszédében azt mondta: a karácsony a hazatérésről, a hazatalálásról szól, és az ünnep egy olyan határnyitás, amely Isten határtalan irgalmának jele, és Jézus születése. A Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke szerint a karácsonyi történetben Isten igent mond az örömre és a békességre. Ittzés János Győrött, a Nádorvárosi Evangélikus Templomban tartott karácsonyi istentiszteleten hangsúlyozta: a békességben együtt van az öröm és a hála, a bizalom és a nyíltság, a békesség azonban csak akkor valósulhat meg, ha a szívek befogadják a karácsonyi örömhírt.

Már nem kell várakozni

Megszűnt a várakozás és a torlódás a kamionforgalomban Záhonynál - közölte a Vám- és Pénzügyőrség szóvivője. Sipos Jenő az InfoRádióban elmondta: az ukrán oldalon felgyorsították az ellenőrzést, mert vasárnap reggelre 12 kilométeren torlódtak fel a kamionok a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei határátkelő előtt. Hozzátette: Ukrajna magyarországi nagykövetének ígérete szerint az ukrán vámosok és határőrök óránként legalább húsz kamiont engednek át a határon. Orodán Sándor, a határőrség szóvivője korábban azt mondta: a december 21-ei schengeni határnyitás után az Ausztria, Szlovákia és Szlovénia felől - ellenőrzés nélkül - érkező járművek szinte egyszerre érték el az átkelőt, emiatt alakult ki a torlódás.Karácsonyfatüzek nélkül

Négyszáz riasztást kaptak eddig a tűzoltók a karácsonyi ünnepek alatt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Dobson Tibor az InfoRádióban elmondta: szombat óta két ember halt meg tűzben és kettő közúti balesetekben, 114-en pedig megsérültek. Hangsúlyozta: ezen a héten még nem volt koszorú és karácsonyfatűz.

Fodor elégedett

Áttörésként értékelte a környezetvédelem szerepének felértékelődését 2007-ben a környezetvédelmi és vízügyi miniszter. Fodor Gábor elmondta: a klímaváltozás kérdése az idén került valóban előtérbe, nem csak hazai, hanem nemzetközi szinten is. A miniszter a környezetvédelmi tárca idei sikerének nevezte, hogy Ausztria több év után megfékezte a Rába habzását, valamint hogy az illegálisan az országba szállított szemétbálák nagy része visszakerült Németországba. Fodor Gábor ugyanakkor hangsúlyozta: a tervekkel ellentétben az idén elmaradt a termékdíj-rendszer reformja és a vízi közmű törvény megalkotása, továbbá nem gyorsult fel a szelektív hulladékgyűjtés terjedése. Hozzátette: a 2008-as költségvetésben az ideinél több forrás jut a környezetvédelemre, és megerősítik a zöldhatóságokat Magyarországon.

Szlovák értékelés

A szlovák külügyminiszter szerint Pozsonynak az a célja, hogy tovább javítsa kapcsolatait Budapesttel. Jan Kubis a szlovák állami hírügynökségnek azt mondta: egyes kérdésekben lehetnek ellentétek Szlovákia és Magyarország között, de a két ország viszonya nem romlott 2007-ben. A szlovák diplomácia vezetője hozzátette: a visegrádi országok miniszterelnökeinek pozsonyi csúcstalálkozóján Robert Fico szlovák és Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő kétoldalú találkozót tartott, és ez jelentős megbeszélés volt a kölcsönös magyar-szlovák viszony megerősítésében, és a további együttműködés elmélyítésében.

Merényletek Irakban

Irakban 29 ember meghalt, és több mint 30-an megsebesültek két öngyilkos merényletben az északi Beidzsi és Bakúba városában. A rendőrség közleménye szerint Beidzsiben a támadó egy gázpalackokkal teli teherautóval robbantotta fel magát, míg Bakúbában egy temetési menetben hajtották végre a merényletet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×