eur:
389.63
usd:
361.9
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Bíróság: gyorsabbak és naprakészek lettünk

Tizenöt év után naprakész lett a Legfelsőbb Bíróság - mondta az InfoRádiónak a szervezet elnöke, miután átadta a Magyar Ügyvédi Kamara elnökének az igazságszolgáltatás állapotáról készült tanulmányokat. Lomnici Zoltán szerint az ítélőtáblák megalakulásával a Legfelsőbb Bíróság jogorvoslati ideje a korábbi 2-3 évről 6-8 hónapra csökkent.

Bár még mindig vannak ügyek, amelyek lezárásáig több mint öt évet kell várni, ezek száma nem éri el a folyamatban lévő eljárások 1 százalékát - mondta az InfoRádióban a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

Lomnici Zoltán hozzátette: a nagyobb jelentőségű ügyekben is sikerült a korábbi három évről 6-8 hónapra letornászni az eljárás idejét.

De még mindig van több száz ügy, amelyekben csak hosszú évek alatt hoz ítéletet a bíróság. Ezek döntően olyanok, amelyeknél a nyomozási szakasz is több évet vesz igénybe, vagy olyan szövevényes ügyek, amelyek kibogozásában nem nagyon volt korábban gyakorlata a bíróságnak.

A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke szerint a bíróságok munkáját lassítja, hogy a bírákat - asszisztensek híján - számos adminisztratív munka vonja el az ítélkezési feladatoktól. Bánáti János hozzátette: a bírák tehermentesítésére lenne szükség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×