eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Hárommilliárd forintos pénzmosási ügyben nyomoznak

Hárommilliárd forintot megmozgató pénzmosási ügyben nyomoz a Nemzeti Nyomozó Iroda. Az ügyben már negyvenöt gyanúsított van, köztük ügyvédek és hajléktalanok is. Horváczy Emese szóvivő szerint nagyon jól szervezett hálózatról van szó, így a nyomozás még sokáig eltarthat.

Egy pénzintézet bejelentése alapján tavaly szeptemberben indított eljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda Sz. István és társai ellen pénzmosás bűntettének, illetve más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt - mondta az InfoRádiónak a szervezet szóvivője.

Horváczy Emese közölte: a nyomozás során összesen 150 cég került az NNI munkatársainak látókörébe, ezek közül eddig ötvenet ellenőriztek. Kiderült, hogy a már megvizsgált cégek számláiról 2005 januárja és 2006 szeptembere között hárommilliárd forint értékben vettek fel készpénzt.

Az NNI szóvivője elmondta: már most látszik, hogy azoknak a cégeknek is jelentős mennyiségű készpénz folyt át a számláin, amelyek vizsgálatával még nem végeztek.

Az ötven cég ellenőrzése során eddig 45 gyanúsítottat hallgattak ki, közülük négy ügyvéd, egy pedig ügyvédjelölt: a számlagyár működését négy ügyvédi iroda segítette - tette hozzá Horváczy Emese.

A pénzmosási ügyben Sz. István és két segítője hajléktalanokat, lecsúszott munkanélkülieket, külföldieket szervezett be, és az ő nevükre alapították a fiktív gazdasági társaságokat a négy ügyvédi iroda munkatársainak segítségével - magyarázta a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője.

Horváczy Emese elmondta: a gyanúsítottak és a beszervezettek is szabadlábon vannak, utóbbiak ellen közokirathamisítás miatt folyik eljárás.

Ebben az esetben a gyanúsítottak jól szervezett hálózatot építettek ki, az utalások útját is úgy szervezték meg, hogy minél nehezebben lehessen felderíteni, hogy honnan ered a pénz és ki veszi fel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×