eur:
389.14
usd:
362.09
bux:
67959.07
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Fideszes politikus: "Hogyan maradhatnánk ki?"

A Fidesz egyetért a társadalmi szolidaritás napján szervezett sztrájkokkal és demonstrációval, ezért kérte Kontur Pál, a párt munkástagozatának elnöke szimpatizánsaikat, vegyen részt a megmozduláson.

Kontur Pál  szerint az MSZP és az SZDSZ telepedett rá a tüntetésre és a sztrájkokra.

Úgy látszik, hosszú volt az a negyven év, nem tudják elképzelni, hogy az emberek 17 év után végre nem félnek, és saját érdekükben össze mernek fogni - mondta a politikus az InfoRádióban.

Hogyan maradhatnánk ki? A Fidesz szimpatizánsai nem érezhetik ugyanazta a bajt? - tette fel a kérdést Kontur Pál.

A munkástagozat elnöke közölte: a Fidesz szimpatizánsait kérte, hogy menjenek el a rendezvényre. Hozzátette: a legnagyobb ellenzéki párt szervezett formában nem vesz részt a demonstráción.

Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke vasárnap azt mondta: a Fidesz nem vesz részt a demonstrációk, sztrájkok szervezésében, ám a legteljesebb mértékű erkölcsi, politikai támogatásunkról szeretnék biztosítani mindazon szervezeteket, amelyek a megmozdulásokat szervezik.

A demonstráció szervezői szerint akár ötvenezer ember is részt vehet a tüntetésen az Országház előtt.

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnök hangsúlyozta: a megmozdulás pártpolitikától mentes, ha a politika mégis "ráül" az eseményre, az a politika hibája.Az MSZP szerint politikai tüntetés lesz este Budapesten.

A párt szóvivője úgy vélekedett, hogy a Fidesz csapdába csalta a szakszervezeteket és a munkásokat, rátelepedett a sztrájkra, kisajátította a munkabeszüntető akciót.

Nyakó István közölte: ami készül, az végül már nem sztrájk, hanem politikai tüntetés lesz, az Orbán Viktor Fidesz-elnök által becsapott és kihasznált szakszervezetekkel.

A Fidesz a minden tőle telhetőt megtesz az ország megbénítása, a káosz előidézése érdekében - tette hozzá.

A szóvivő szerint a népszavazás után a Fidesz elnöke most egy újabb demokratikus eszközt sajátít ki.

Nyakó István elmondta: Orbán Viktor videonaplójából az derült ki, hogy a sztrájk valójában csak a radikálisok mozgósításának, utcára szólításának az eszköze.

Orbán Viktor ugyanis vissza akar térni az utcai politizáláshoz, és ehhez felhasználja a szakszervezeteket is - tette hozzá.

Úgy vélekedett: Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke utcai, pártpolitikai megmozdulásokat szervezett rá a szakszervezetek kezdeményezésére.

Az MSZP szóvivője kitért arra, hogy Orbán Viktor tárgyalt az érintett szakszervezeti vezetőkkel is, míg Kontur Pál, a Fidesz munkástagozatának elnöke elismerte, hogy ő mondja azt a telefonos üzenetet, amellyel a sztrájk mellett kampányolt.

Nyakó István azt mondta, "baloldaliak vagyunk, tudjuk, valljuk és védjük azt az álláspontot, hogy mindenkinek joga van az országban sztrájkolni".

Mindenkinek joga és kötelessége a sztrájk előtt tárgyalni is - jegyezte meg.

Szerinte a sztrájk lényege a károkozás, mert a munkásembernek nem marad más eszköz a kezében, mint hogy gazdasági kárt okozzon a tulajdonosnak

"Ha egy sztrájknak mondott akciónak nem gazdasági, nem szociális céljai vannak, hanem politikai hátsó szándéka, akkor az már nem érdekképviseleti ügy, hanem politikai trükk" - fogalmazott Nyakó István.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×